Política 28/04/2014

Mas enalteix els Mossos com una “estructura de país” clau en la “lluita per la democràcia i la llibertat”

Gest simbòlic del president de la Generalitat, que acudeix per primer cop a la celebració del Dia de les Esquadres del cos

R. Mateos / L. Díaz-roig
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, lliura al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la bandera del cos P/ ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dilluns, en un acte solemne dels Mossos d'Esquadra, que el cos de Mossos d'Esquadra representa una "estructura de país" clau en la "lluita per la democràcia i la llibertat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el primer cop que un president de la Generalitat participa en l'acte de celebració del Dia de les Esquadres, festa institucional dels Mossos d'Esquadra, a l'Auditori de Barcelona. Mas ha volgut donar així relleu i suport al cos dels Mossos d'Esquadra, després d'episodis controvertits com el cas d'Esther Quintana –que va perdre un ull fruit, a criteri seu, d'una pilota de goma disparada per un agent– i justament en un any políticament clau per a Catalunya, a les portes de la consulta del 9 de novembre i en l'any del Tricentenari.

Conscient de la càrrega política de la seva assistència a l'acte, no ha calgut que s'estengués en el seu missatge polític, només ha al·ludit al fet que "estem en un moment en què el país té set de democràcia real, de qualitat". Ha recordat que tant els Mossos com la Generalitat són institucions amb "arrels antigues". La Generalitat, ha dit, va néixer a l'Edat Mitjana, "en part per controlar el poder dels monarques de llavors" i retallar el seu poder absolut.

El president ha destacat que Catalunya "sempre ha lluitat" per la democràcia i la llibertat, "dos valors absolutament presents en la història secular de Catalunya i que ho són també avui, d'una manera ben exemplar". Però "no podrien tenir tot el seu contingut si no fóssim capaços d'associar-hi el concepte de la seguretat, ni la democràcia ni la llibertat tindrien el mateix valor", ha remarcat, per donar relleu al paper que té la policia catalana.

Mas ha assegurat que els Mossos "són una autèntica estructura de país amb majúscules", recuperada en la nova etapa democràtica, com altres institucions pròpies de Catalunya. "Són estructures de país per quedar-se, no són passatgeres", ha garantit.

Abans d'intervenir Mas ho han fet el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que ha proclamat la seva lleialtat i la de tot el cos a la institució de la Generalitat i més concretament al cap del Govern: "A les seves ordres, president", ha clos.

stats