Política 27/02/2014

Mas, al suís 'Le Temps': "Qualsevol esforç per silenciar el poble català està condemnat al fracàs"

En un article publicat aquest dijous, el president defensa la consulta com una "oportunitat perquè Europa demostri que supera els reptes de forma democràtica"

Acn
2 min
El president Mas, aquest dimecres al Parlament / EFE

BarcelonaEl president Artur Mas defensa la consulta com una "nova oportunitat perquè Europa mostri una vegada més al món la seva capacitat per superar els desafiaments de forma pacífica, democràtica i amb llibertat". En un article al diari suís 'Le Temps', ha reiterat la voluntat de continuar dins de la UE i ha garantit el compliment de tots els reglaments comuns. "Catalunya és part d'Europa i els catalans són europeus. Volem jugar el nostre rol plenament en una UE pacífica i pròspera", ha dit. S'ha mostrat convençut que es trobaran "solucions pragmàtiques i creatives" en aquest sentit, i ha avisat que "qualsevol esforç per silenciar o negar el desig del poble està condemnat al fracàs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas torna a fer pedagogia de la consulta en la premsa internacional. En aquest cas, publica un article al diari suís 'Le Temps' on reivindica els valors de la llibertat, la democràcia i la igualtat, inclosos en el preàmbul del Tractat de la UE. I els recorda que no s'ignori el desig del poble català. Al seu parer, el referèndum del 9 de novembre "presentarà nous desafiaments importants per a Espanya i per a la UE, però no pot ser deixat en l'oblit".

Mas ha advertit que "qualsevol persona que es consideri demòcrata no pot ignorar o negar el poder d'aquest desig popular", i ha afegit que ningú "ha de tenir por" de les preguntes pactades, "excepte els que volen o desitgen ignorar els desitjos de tot un poble". El president garanteix que Catalunya farà "el que calgui" per promoure "discussions sobre el sentit comú" amb els estats membres de la UE i amb les institucions europees, perquè Catalunya, ha continuat, "és part d'Europa i els catalans són europeus". "Estem convençuts que les solucions pragmàtiques i creatives es poden trobar, sobretot si l'expressió de la voluntat dels ciutadans es considera un principi fonamental".

Catalunya vol continuar formant part d'Europa i està compromesa, assegura Mas, amb el compliment de lleis i tractats comuns. "Sempre serem bons veïns, sense oblidar els nostres amics espanyols", ha remarcat. El president aprofita per assenyalar que les relacions entre Catalunya i Espanya "no són com haurien de ser", i recorda la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

stats