POLÍTICA
Política 01/02/2012

Artur Mas: "No es tracta de trencar amb Espanya, és més aviat una emancipació"

El president de la Generalitat compara la situació de Catalunya amb un nen que es vol emancipar, en una entrevista amb el diari alemany 'Frankfurter Allgemeine'. Parla d'una confederació o un federació però sense trencar amb Espanya

Ara
2 min
Artur Mas

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, parla aquest dimecres de les relacions entre Catalunya i Espanya i planteja l'opció de la confederació amb Espanya o la federació en una entrevista que publica el prestigiós diari alemany 'Frankfurter Allgemeine'. Aquí en podeu llegir un extracte en català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas admet que "a Catalunya hi ha cada vegada més gent favorable a un estat propi", però planteja l'estudi d'altres opcions, com la federació o la confederació amb Espanya. I per fer-ho fa servir un símil: "No es tracta de trencar amb Espanya. Es tracta més aviat d'una emancipació. Els nens, quan es fan adults, no volen trencar amb els seus pares, sinó viure a la seva pròpia casa".

Mas destaca que el sentiment independentista encara no és dominant a Catalunya, però diu que frega el 50%, i continua pujant. "Cada vegada més gent és favorable a la sobirania. Això no vol dir necessàriament a la independència. En una Europa interdependent ja no hi ha ningú independent, mireu Grècia. A Catalunya hi ha cada vegada més gent favorable a un estat propi. Aquest podria formar després una federació o una confederació amb Espanya".

Afegeix el president: "Tenim un objectiu clar. Volem més Europa i més Catalunya. Això significa més poder polític per a Europa i més poder polític a casa nostra. A curt termini, segurament no és possible. Però és absolutament necessari. Si imaginem Europa d'aquí a 20 anys, les regions i els ciutadans hi han de tenir més pes. No té cap sentit que els estats tinguin cada vegada més influència. No volem compartir la nostra sobirania amb Madrid. La volem per a nosaltres".

El president de la Generalitat també recorda que Catalunya aspira a tenir capacitat per recaptar els impostos, com el País Basc. I marca distàncies amb el cas d'Escòcia: "El Regne Unit no és Espanya i Catalunya no és Escòcia. Catalunya té de llarg més pes a Espanya que Escòcia a la Gran Bretanya. Catalunya té una població molt heterogènia, i Escòcia, no tant. Però la Gran Bretanya té una democràcia molt més sòlida i amable que Espanya", diu Mas.

Entrevista amb Rajoy

L'entrevista coincideix amb el seu viatge a Madrid per reunir-se amb Mariano Rajoy a la Moncloa en la primera trobada oficial des que és president espanyol.

Mas diu que serà "una primera presa de contacte" amb Rajoy: "Li diré, que el meu Govern està preparat per dur a terme una gran reforma estructural, per exemple, del mercat laboral, i per posar en pràctica una política de l'estalvi. No és un xec en blanc, però en aquests temes volem cooperar amb el govern espanyol. En el mateix sentit vull parlar amb ell sobre l'estimulació del creixement econòmic a Europa".

Sobre la situació econòmica, Mas es mostra confiat i veu possible "canviar el rumb". "Això no és Grècia. La nostra situació també és millor que la d'Itàlia. Si ens enfrontem a les coses importants amb decisió, estic convençut que hi trobarem una solució". El líder de CiU també recorda que el seu partit va guanyar les últimes eleccions generals a Catalunya, tot i l'oposició popular que han generat en alguns sectors les mesures d'austeritat que ha impulsat el Govern.

stats