POLÍTICA
Política 06/06/2011

Mas es reuneix amb el president de la UE

En menys de mig any de govern ja s'ha entrevistat amb Van Rompuy i Barroso, que no van rebre mai Montilla

Acn
2 min

Brussel·lesNo fa ni mig any que governa, però Artur Mas ja ha aconseguit que el rebin els presidents del Consell i de la Comissió Europea, Herman Van Rompuy i José Manuel Durão Barroso. Mas torna a Brussel·les aquest dilluns per entrevistar-se amb el democratacristià flamenc només tres mesos després d'haver-se reunit amb el conservador portuguès, el 3 de març. I ho fa en un moment especialment important, quan Brussel·les segueix molt de prop les retallades del Govern i els seus plans per ampliar el deute, i després que Zapatero i Salgado hagin culpat repetidament les autonomies del "forat" espanyol davant dels seus homòlegs europeus. Ni Van Rompuy ni Barroso no van rebre mai l'expresident José Montilla. Pasqual Maragall es va reunir amb Barroso dues vegades en només quatre mesos, el gener i l'abril del 2005. I Jordi Pujol es movia com a casa per Brussel·les i es va entrevistar amb presidents de la Comissió en una desena d'ocasions. El francès Jacques Delors (1985-1995) el va rebre el juny del 1985, el març del 1988 i el setembre del 1993. Amb el luxemburguès Jacques Santer (1995-1999) també s'hi va reunir tres cops, el setembre del 1997 i el gener i el març del 1999. I amb l'italià Romano Prodi (1999-2004) Pujol s'hi va trobar el febrer del 2000, el maig del 2001 i el setembre del 2002.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barroso no va acceptar rebre mai Montilla en els seus quatre anys de presidència, pel seu enfrontament per les opes a Endesa quan era ministre espanyol d'Indústria. No només mai no li va donar audiència al seu despatx de la planta 13 del Berlaymont, sinó que fins i tot va evitar visitar-lo al Palau de la Generalitat quan va viatjar a Barcelona, el 25 d'agost del 2009. I tres setmanes més tard, el 16 de setembre a Estrasburg, els eurodiputats de PSC Maria Badia i Raimon Obiols es van negar a votar a favor de la seva reelecció com a president de la Comissió, desmarcant-se del PSOE. Aquesta mala (o almenys inexistent) relació va coincidir amb el contenciós pel canal de rec Segarra-Garrigues.

Retallades, Corredor Mediterrani i UpM

Mas garantirà a Van Rompuy que el seu govern està ''absolutament decidit i compromès a corregir'' el dèficit públic, com va fer amb Barroso. I intentarà ''donar confiança i tranquil·litzar les autoritats comunitàries'', preocupades per la situació de desequilibri dels comptes de la Generalitat que Zapatero i Salgado han denunciat en les cimeres a Brussel·les. El president de la Generalitat farà pressió perquè Brussel·les declari prioritari el Corredor Mediterrani de mercaderies (vies d'amplada europea que permetin dur les mercaderies dels ports de Barcelona o Tarragona fins al nord d'Europa). I també podria evocar la necessitat que la política euromediterrània i la cooperació amb els països de la riba sud passi per la Unió per la Mediterrània, que té la seu al Palau de Pedralbes de Barcelona.

stats