Política 15/09/2014

Així serà el debat de política general

Artur Mas intervé aquesta tarda amb el focus posat en el procés sobiranista. Demà es reprèn amb la intervenció dels grups i dimecres es votaran les propostes de resolució

Ara
3 min

BarcelonaA dos quarts de cinc de la tarda comença el debat de política general amb la intervenció del president de la Generalitat, Artur Mas. El president aprofitarà per destacar els signes de recuperació que es comencen a detectar en l’economia catalana, tot i que el focus d'atenció està posat en el procés sobiranista, encara en plena ressaca de la multitudinària V de la Diada i a la recta final de la tramitació de la llei de consultes, el marc legal que impulsa el Parlament per convocar el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El discurs de Mas, sense límit de temps, constarà de quatre grans blocs: recuperació econòmica, estat del benestar, transparència i procés sobiranista, segons fonts del Govern.

Demà dimarts, Mas debatrà amb l'oposició, i dimecres el Parlament votarà les propostes de resolució que siguin capaços de consensuar els grups. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja ha dit que espera que sobrevisqui la unitat del bloc sobiranista, com també ha reclamat l'oposició.

El debat de política general marca l'inici de les sessions plenàries del curs parlamentari. Aquest serà el quart que afronta Mas, el segon d'aquesta legislatura. Des del restabliment del Parlament el 1980 la cambra n'ha fet vint-i-nou.

Es reprèn demà a les nou del matí

Després del discurs de Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, suspendrà la sessió, que es reprendrà dimarts a les nou del matí amb la intervenció de tots els grups parlamentaris, seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, per CiU.

Així, intervindran, per aquest ordre, Oriol Junqueras (ERC), Miquel Iceta (PSC), en la seva primera intervenció com a president de grup en un debat de política general, Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's), David Fernàndez (CUP) i Jordi Turull (CiU). En el debat de l'any passat, al matí hi van intervenir els presidents dels grups d'ERC, el PSC i el PPC, i a la tarda, els d'ICV-EUiA, C's, la CUP i CiU.

Cada grup tindrà un torn inicial de trenta minuts. Després, el president podrà respondre'ls sense límit de temps, cosa que obriria un nou torn de deu minuts per a cada grup. Llavors, el president podrà tornar a intervenir, de nou sense límit de temps. Si ho fa, obrirà el darrer torn per als grups, aquest cop de cinc minuts.

Les propostes de resolució

El ple es reprendrà dimecres cap a les cinc de la tarda amb el debat i la votació de les propostes de resolució, que marquen les conclusions del debat i poden incloure elements d'impuls de l'acció del govern i també crítiques a la seva actuació. S'aproven per majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra. Els grups en poden presentar un màxim de vint, que s'han de votar senceres, sense possibilitat de demanar votacions separades d'una part.

Dimarts, els grups, un cop acabades les seves intervencions i fins a les nou del vespre, podran presentar les propostes de resolució. Després, la mesa les haurà d'admetre a tràmit i comunicar-les als grups. Dimecres, de les nou del matí a les dotze del migdia, els grups podran presentar les esmenes transaccionals, que la mesa haurà d'admetre a tràmit en una nova reunió, a un quart d'una del migdia.

Minut a minut a l'Ara.cat

El debat es podrà seguir en directe per l'Ara.cat, en vídeo i comentat minut a minut. També serà retransmès en directe pel Canal 3/24 de Televisió de Catalunya, el Canal 24 h de TVE a Catalunya i Catalunya Informació.

stats