Política 26/09/2012

Artur Mas al debat: 5 maneres de dir 'independència' sense dir-ho

"Jo no parlo d'independència per una raó. Perquè avui dia, d'estats independents no n'hi ha, ha dit el president de la Generalitat al Parlament

Ara
2 min
El president Artur Mas al Parlament aquest dimecres / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha justificat al Parlament per què evita la paraula 'independència'. Ja ho va explicar fa uns dies en una entrevista de ràdio i aquest dimecres ho ha repetit a l'hemicicle, en el debat de política general. Mas creu que ara mateix els estats són "interdependents" i per això prefereix l'expressió 'estat propi'. "Jo no parlo d'independència per una raó. Perquè avui dia, d'estats independents no n'hi ha. A Europa hi ha molta interdependència. El concepte clau és Europa", ha afirmat en resposta a la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. El president ha explicat que el seu "desig", que ja ha admès "que no es complirà", és que Europa es transformi en uns Estats Units d'Europa i que Catalunya s'hi integri com un estat, "amb els mateixos poders que tenen els estats dels EUA".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i preferir altres paraules, Artur Mas ha utilitzat avui diverses vegades el mot 'independència'. Ho ha dit en resposta a Camacho i també en resposta a Xavier Sabaté, del PSC: "Pot dir-li com vulgui: 'independència', 'estat propi', 'plenitud nacional'. Tot va en la mateixa línia, tot va a parar allà mateix", ha afirmat.

Fa dies que alguns sectors critiquen Mas per parlar d''estat propi', d''estructures d'estat' i de 'plena sobirania', i no dir clarament si vol la independència de Catalunya. En el debat al Parlament, el president ha desplegat un ampli decàleg per esquivar el terme 'independència':

1. "Objectius nacionals": "En aquest sentit, els anuncio que, un cop Catalunya hagi assolit els objectius nacionals que el poble català decideixi, jo no em tornaré a presentar a unes eleccions a la presidència de la Generalitat".

2. "Plenitud nacional i estat propi": "Es reclamava respecte per a una de les nacions més antigues d'Europa, sobirania, plenitud nacional i un estat propi dins del marc de la Unió Europea".

3. "Futur nacional": "Qualsevol altre tipus de consulta a la ciutadania sobre qüestions de tanta transcendència com el futur nacional del nostre país, representaria en aquest moment un cert frau per part de la nostra formació política, i també per part meva, en la mesura que en el programa amb el qual vàrem guanyar les eleccions de l'any 2010 hi figurava el projecte de pacte fiscal en la línia del concert econòmic, però no explícitament un objectiu que anés més enllà del pacte fiscal".

4. "El camí": "No pintem aquest camí com un camí fàcil". "El camí que Catalunya es disposa a seguir estarà ple d'entrebancs. Hi haurà difamacions, provocacions i amenaces de tot tipus. Es dirà que Catalunya va cap al precipici i s'intentarà utilitzar la llengua i l'origen geogràfic de les persones per enfrontar-les entre elles".

5. "Projecte propi de país": "Volem els mateixos instruments que tenen les altres nacions per preservar la seva identitat col·lectiva i desenvolupar el seu propi projecte de país i de societat".

stats