POLÍTICA
Política 11/09/2011

Mas condiciona els pactes amb el PP al respecte als símbols del país

Garanteix que el Govern defensarà "a tot arreu i per tots els mitjans" el català

Redacció
4 min
Mas i De Gispert al Parc de la Ciutadella, escortats pels Mossos de gala / EFE

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha condicionat aquest diumenge futures col·laboracions amb el PP al respecte a la identitat i als símbols del país. En declaracions després de l'acte institucional de la Diada celebrat al parc de la Ciutadella, Mas ha garantit que el Govern defensarà "a tot arreu i per tots els mitjans" el català. "No pretenem importunar ningú, molestar ningú, ferir ningú", ha assegurat. Dit això, en preguntar-li per futurs acords amb els populars, ha advertit, sense citar el PP, que "hi ha temes que, per col·laborar, han de ser respectats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es tracta de respectar la identitat i els símbols del país. Es tracta de defensar les lleis del Parlament", ha argumentat el president. Mas ha celebrat que l'acte institucional de la Ciutadella hagi inclòs referències a la importància de defensar el català i la immersió lingüística. "Perquè ha de quedar clar que tenim un idioma propi, que és el nervi de la nostra identitat, és l'ADN de la nostra cultura".

En la línia del discurs que va pronunciar dissabte amb motiu de la Diada, el president ha constatat que el concepte de sobirania cada cop està més reforçat, ja que els convençuts segueixen estant-ho, i els que no ho estaven, s'apunten perquè veuen com Espanya tracta els catalans en "coses molt de fibra" com la llengua i l'economia.

Cinc mil assistents

Més de 5.000 persones han assistit a l'acte institucional del parc de la Ciutadella amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, en la qual s'ha reivindicat la immersió lingüística. Abans, a primera hora del matí, partits i entitats han celebrat la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova, que per segon any consecutiu s'ha organitzat amb un blindatge policial que ha aïllat els polítics de les esbroncades d'altres anys dels més radicals.

A l'ofrena no han assistit ni PP ni Ciutadans i, per contra, sí que ho ha fet per primera vegada la xenòfoba Plataforma per Catalunya.

Mentrestant, a Badalona s'ha desenvolupat la Diada més polèmica després de la decisió de l'alcalde, Xavier García Albiol (PP), d'anul·lar alguns actes institucionals després que els grups de l'oposició avancessin que no assistirien en protesta per la decisió del nou alcalde de no retirar la bandera espanyola del consistori per la Diada i perquè la publicitat municipal ha retirat la paraula "nacional" en referir-se a la celebració catalana.

Albiol ha estat escridassat en el seu passeig pel centre de la ciutat, on acostuma a tenir menys suports, i els partits de l'oposició municipal han celebrat una ofrena floral alternativa.

L'acte més multitudinari, amb 5.000 persones al parc de la Ciutadella, s'ha iniciat a les 11.30 hores amb una cerimònia que ha durat prop d'una hora i que, sota la direcció artística de Joan Ollé, ha combinant la lectura de poemes i textos amb la interpretació de cançons i danses.

També s'ha homenatjat a Heribert Barrera, recentment mort, exdirigent d'ERC i primer president del Parlament després del franquisme, i hi ha hagut un record per a les víctimes de l'11-S.

Des de la tribuna d'autoritats, instal·lada a l'escenari situat al costat de la cascada del parc, han presidit l'acte Artur Mas i la presidenta del parlament català, Núria de Gispert. Per a tots dos ha estat la seva primera Diada com presidents.

Aquesta vegada, la Diada venia molt marcada per la polèmica generada per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de qüestionar el model d'immersió lingüística.

Precisament la immersió ha estat un tema que l'escriptor Màrius Serra no ha volgut passar per alt: "Necessitem més immersió lingüística que mai per tenir un futur capicua, amb el cor i amb el cap", ha declamat Serra, que ha acabat amb un anagrama, pronunciant la paraula "català" del revés: "Català, a l'atac".

Totes les actuacions, presenciades també pels consellers, els presidents dels grups parlamentaris, expresidents catalans i del Parlament i la ministra de Defensa, Carme Chacón, han servit per commemorar també diferents efemèrides.

Transició nacional catalana

En una ronda de declaracions dels líders catalans, el president de la Generalitat ha dit que la seva anunciada "transició nacional catalana" cap a majors cotes de sobirania està en marxa, accelerada gràcies als "atacs" a la llengua i l'autogovern.

Per part del PSC, la ministra Carme Chacón i el president del partit al Parlament, Joaquim Nadal, han subratllat que el futur de Catalunya passa per tenir presents a les persones "que s'ho passen malament" per la crisi i "superar-la entre tots (...) confiant en les nostres fortaleses, i fer-ho protegint i garantint la xarxa de solidaritat que en aquest país hem construït durant 30 anys".

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha defensat a l'alcalde de Badalona per anul·lar els actes institucionals de la Diada i ha evitat polemitzar sobre la immersió lingüística.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha reprotxat a Mas que demani comprensió quan les seves retallades afecten els sectors més vulnerables i quan permet governar al PP a Badalona.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha ofert per contra el suport del seu partit a CiU amb l'objectiu que l'executiu de CiU "no depengui del PPC" d'aquí d'ara endavant.

El diputat de Solidaritat Catalana Alfons López Tena ha dit que no se sumarà a la declaració del Parlament sobre la immersió lingüística ja que "obre la porta a l'acatament" a l'Estat.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha manifestat que "volem un govern a Catalunya que compleixi la llei, que no incendiï la convivència entre els ciutadans, no volem tensió, ni barreres, volem convivència i sentit comú". Ciutadans no ha acudit ni a l'ofrena floral ni a l'acte institucional.

Només en català

El president ha dit que avui no volia respondre preguntes als periodistes en castellà per als mitjans espanyols. "Avui, no", ha afirmat quan li ho han demanat. Més tard, la líder del PP Alicia Sánchez-Camacho i la ministra de Defensa, Carme Chacón, sí que han respost en castellà quan els han formulat preguntes en aquesta llengua.

stats