Política 06/09/2013

Mas assegura que la consulta no té "ni un sol mil·límetre de marxa enrere" i insisteix a fer-la el 2014

El president de la Generalitat reconeix converses amb Rajoy, tal com ha avançat l'ARA, però afirma que "no han donat fruits"

Acn
2 min

Sant Vicenç dels HortsEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut esvair qualsevol dubte sobre un possible fre al procés engegat pel Govern per convocar una consulta sobre el futur polític de Catalunya, l'any 2014: "La consulta es farà sí o sí. No hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere en res, ni de fre". Mas ha reconegut que manté contactes "públics i discrets" amb Mariano Rajoy, tal com ha avançat l'ARA, però ha assegurat que dels discrets no en parlarà. "El diàleg existeix", s'ha limitat a dir. L'ARA va avançar ahir a la nit que els dos presidents es van reunir de manera discreta fa una setmana a Madrid, el 29 d'agost, per explorar si hi ha marge per dialogar sobre la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha insistit en la voluntat de convocar-la el 2014, tal com està pactat amb ERC, però adverteix que si el govern espanyol "boicoteja" tots els marcs legals possibles es reserva la possibilitat d'utilitzar les eleccions plebiscitàries com a "últim recurs". Ahir va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que si calguessin unes eleccions plebiscitàries, no les avançaria i es farien el 2016, quan acabi la legislatura.

"La consulta es farà igualment"

"Qui pensi que farem marxa enrere si ens posen moltes dificultats, que es desenganyin. La consulta es farà igualment i estic absolutament decidit en aquest sentit", ha dit Mas durant una visita institucional a Sant Vicenç dels Horts, un ajuntament governat pel líder d'ERC i soci de Mas en el camí cap a la consulta, Oriol Junqueras. En el seu paper d'alcalde, Junqueras s'ha felicitat pel pas per aquest municipi de la Via Catalana, el pròxim dimecres.

Mas afirma que abans que acabi l'any s'haurà ja pactat la data i la pregunta per a la consulta que, insisteix, es farà el 2014, d'acord amb els compromisos adquirits amb ERC. "Això no ho variarem", assegura. Pel que fa a la celebració de la mateixa consulta, Mas reitera que cal trobar un marc legal per poder-la dur a terme i que la seva intenció és poder pactar aquest escenari amb el govern de l'Estat.

Si això no passa, diu Mas, les eleccions serien un "últim recurs". El president de la Generalitat ha recordat que hi ha diversos marcs legals possibles per donar validesa i legalitat a la consulta, però assegura que "si tots es boicotegen, tenim un últim recurs que són les eleccions, però la consulta es farà sí o sí", ha etzibat el president.

Junqueras espera que durant la Diada de l'Onze de Setembre la societat catalana "es farà sentir en l'àmbit de la reivindicació nacional". Una demanda, diu Junqueras, que "és imprescindible per a la reivindicació econòmica que necessitem per al benestar de la nostra gent". Junqueras no s'ha referit en cap moment a les declaracions de Mas al voltant de la consulta.

stats