Política 07/03/2014

Mas crida les forces de la consulta a aparcar el "partidisme" pel bé del procés

El president de la Generalitat demana superar la "mirada curta" i "l'obsessió estètica", per poder fer pinya sense complexos davant el món

Ara
3 min
El president de la Generalitat durant l'entrevista d'aquest divendres a RAC1 / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest divendres una crida a les forces del dret a decidir a aparcar les actituds "partidistes" i de "mirada curta" per preservar el procés sobiranista. En una entrevista a RAC1, Mas ha posat de relleu que les dues grans "fortaleses" que té el procés són, d'una banda, la mobilització de la societat catalana, i de l'altra, la unitat i el consens entre les forces polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Justament per preservar aquest clima d'entesa, ha evitat burxar en les raons que van impedir que es materialitzés la candidatura unitària per a les eleccions europees del 25 de maig, que fins a l'últim moment va intentar teixir Mas amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. "Jo era clarament partidari de fer-ho", ha recalcat Mas, que per "prudència" pel càrrec que ocupa no ha volgut anar més enllà i s'ha "mossegat la llengua". "Prefereixo no entrar-hi, poden opinar-ne tots excepte jo, no vull crear un enrenou entre les forces polítiques del procés", ha explicat.

Sí que ha fet una crida a intentar que les forces del dret a decidir −CiU, ERC, ICV-EUiA i, si decideix presentar-se a les europees, també la CUP− incloguin un "punt clar" en defensa de la consulta dins dels seus programes electorals. Tampoc aquí ha volgut llançar un retret explícit a ICV-EUiA, que es va negar a consensuar en el marc d'una cimera el punt comú sobre el dret a decidir, però sí que hi ha fet referència indirecta quan ha demanat als partits que superin "l’obsessió estètica". "En aquest moment no és possible, els partits han d’arriscar una mica, se l’han de jugar", encara que alguns sectors interns s'hi oposin, ha dit.

"Si ens fa mandra fer-nos una foto amb aquests, ara te la fas, perquè es tracta que a fora vegin la foto de la suma, com més diversa millor, molt transversal, ens dóna molta força", ha raonat. Segons Mas, el repte que afronta Catalunya és tan ambiciós que "no podem aplicar els mètodes tradicionals partidistes". "Ara hem de fer les coses molt diferents, el repte és molt gran, no podem actuar amb el mateix codi mental o partidista. A tots ens costa, però aquestes dues actituds les hem de superar tant com es pugui", ha afegit.

Contra l'anul·lació de la llei de consultes

D'altra banda, Mas assumeix que l'Estat s'oposarà a cedir la competència perquè Catalunya pugui organitzar el referèndum, tal com han reclamat els partits catalans al Congrés. El pla B és la llei de consultes que el Parlament ja està tramitant. I adverteix: "Si ens arriben a anul·lar la llei de consultes seria molt gros, seria una alcaldada total i absoluta".

El president de la Generalitat deixa clar, però, que arribarà fins al final amb la consulta i evita parlar, ara per ara, d'eleccions plebiscitàries. "Si en parlem, despistarem a tothom. No prefereixo que hi hagi eleccions el 9 de novembre", ha afirmat. Mas també ha explicat que el cens de la consulta, segons la llei que s'està redactant al Parlament, "no serà coincident amb el cens electoral clàssic".

"Estic absolutament disponible per veure'm amb Rajoy en qualsevol moment"

Tot i que el diàleg amb el govern espanyol ara mateix està estancat, Mas s'ha mostrat "absolutament disponible" per veure's amb Mariano Rajoy "en qualsevol moment". El president de la Generalitat ha admès que "fa uns quants mesos" que no parla amb ell. Mas li he fet arribar "alguns missatges" a través de diferents canals per deixar-li clar la seva disponibilitat per anar a Madrid i reunir-se amb ell, però "totes les respostes indirectes que he rebut és que ara no cal", ha lamentat.

stats