Política 02/01/2016

Les assemblees territorials de la CUP tenen la clau de la investidura de Mas

Les votacions al territori dels militants de la formació anticapitalista evidencien la divisió interna. Els resultats dispars de les assemblees fan que la decisió final sigui, novament, imprevisible

Joan Serra Carné / Laia Vicens
3 min
Anna Gabriel en la compareixença a l'assemblea de la CUP a Sabadell / CÈLIA ATSET

BarcelonaUna setmana després de l'assemblea de Sabadell, liquidada amb un inesperat empat, la CUP afronta la seva gran decisió: facilitar la investidura d'Artur Mas o negar el 'sí' al candidat de Junts pel Sí i, de retruc, posar punt final a la legislatura. La resolució es prendrà aquest diumenge en la reunió del consell polític i el grup d’acció parlamentària a Barcelona –convocada al centre cívic Pere Quart–, una sessió que servirà per desencallar el bloqueig en què s'ha situat la formació anticapitalista. La militància tindrà sobre la taula dues opcions: traslladar l’empat de l’assemblea a un eventual ple d’investidura de Mas a través de cinc vots a favor i cinc en contra o bé 10 abstencions –cosa que no permetria investir Mas– o bé concedir dos vots a favor i vuit abstencions, una opció que sí que permetria reelegir el president, encara que fos en segona volta i per la mínima.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per enfocar el debat al consell polític, la CUP ha obert aquesta setmana una altra ronda de reflexions arreu del país, que culminen aquest dissabte amb les reunions de les assemblees territorials, encarregades de vehicular el posicionament dels militants a la cita decisiva de demà, en la qual hi participaran 93 persones, tot i que al consell polític només tindran dret a vot els 57 representants territorials i els 11 portaveus de les organitzacions que integren la CUP-Crida Constituent. Des de la barrera ho miraran els 10 diputats i els 15 membres del secretariat nacional. Tanmateix, al llarg dels últims dies, segons fonts consultades per l’ARA, tant els diputats de la CUP com agrupacions locals –és el cas de la de Sant Pere de Ribes i de la de Vilanova i la Geltrú– s’estan movent per arribar a una solució de consens que eviti dividir de nou la formació i portar-la a afrontar debilitada uns nous comicis al març. El diputat de la CUP Julià de Jòdar ha lamentat aquest dissabte -al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio- que "no hi hagi hagut més sentit d’estat, més altura de mires per haver acabat abans". La divisió interna a la CUP, tant a la militància com als òrgans de comandament de l'organització, fa que el resultat sigui, novament, imprevisible.

A les deu d'aquest matí ha arrencat l'assemblea de la CUP a Barcelona. Al matí també estaven programades les de Girona i el Camp de Tarragona. Cadascun dels 13 òrgans territorials envien al consell polític entre tres i sis representants en funció dels militants, regidors i nuclis locals que integren: Barcelona (5), Baix Llobregat (4), Alt Ter (4), Catalunya Central (4), el Camp de Tarragona (5), Maresme (5), Nord Oriental (6), País Valencià (3), Penedès (5), Ponent (5), Terres de l'Ebre (3), Vallès Occidental (4) i Vallès Oriental (4). Aquestes assembles seran claus, per tant, per encarar el debat de demà. La manera com es tradueixi el resultat de les territorials en vots al consell polític serà un factor decisiu en la resolució final.

De moment, segons ha informat l'agència Efe, a Barcelona el resultat és favorable al no a la investidura: un 80% de la militància s'ha oposat a fer Mas president. Al Baix Llobregat, també s'ha optat per no a Mas. En les assemblees territorials del Penedès i Camp de Tarragona, la fórmula per facilitar la investidura ha comptat només amb un 40% dels vots dels militants i un 60% s'hi ha manifestat en contra. Per contra, en les assemblees territorials del Maresme, Nord-Oriental (les comarques de Girona), i Alt Ter els suports al sí i al no han quedat repartits al 50%, encara que la posició favorable a facilitar la investidura guanya adeptes. L'assemblea de Ponent-Pirineus ha finalitzat sense que ara mateix hi hagi un posicionament definit, perquè ha admès que fins a la mitjanit els militants puguin emetre un vot telemàtic a través d'Internet, segons fonts cupaires recollides per Efe.

Els representants de les assemblees territorials, però, no seran els únics actors del consell polític. També hi participaran, amb veu i vot, els 11 portaveus de les organitzacions vinculades a la CUP sota el paraigua de la Crida Constituent. Només dues, Col·lectiu Drassanes i Poble Lliure –un dels corrents principals de la CUP–, accepten la investidura de Mas. Tot el contrari pensen els joves d’Arran, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, En Lluita, Lluita Internacionalista, el sindicat d’estudiants SEPC i Endavant, l’altre corrent amb força a la CUP. Totes aquestes organitzacions han expressat amb més o menys contundència el seu rebuig a investir el president en funcions. Les dues organitzacions que no han expressat fins ara el sentit del seu vot són la Crida Constituent –el conglomerat d’entitats i organitzacions socials que van donar suport a la CUP i posen nom a la candidatura– i Constituents per la Ruptura.

stats