Política 21/11/2017

Neix l’associació dels familiars dels presos

L'organització es crea per "canalitzar" les mostres de suport de la ciutadania als membres del Govern

Anna Mascaró
2 min
Els membres de l'Associació Catalana pels Drets Civils en suport als presos polítics

BarcelonaEls familiars dels presos polítics i del Govern a Bèlgica van crear ahir l’Associació Catalana pels Drets Civils per organitzar-se en una xarxa de suport conjunta. Segons va explicar la dona del conseller Josep Rull, Meritxell Lluís, el que pretenen és “canalitzar” les mostres de suport de la ciutadania cap als familiars dels represaliats. Per començar, la plataforma ha presentat el domini Adretscivils.cat, on es faciliten les dades per fer donacions que es destinaran a sufragar els costos dels desplaçaments dels familiars per veure tant els presos com els membres del Govern a Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Tenim els nostres familiars a 600 o 800 kilòmetres de distància”, va exposar la dona de Raül Romeva, Diana Riba: “Aquest és ara mateix el principal esforç econòmic que estem fent”. Les donacions també servirien per pagar els viatges dels encausats que hagin d’anar a declarar.

“Moltes entitats i persones s’han adreçat a nosaltres per donar-nos suport -va assegurar Lluís-. Som aquí per una raó bàsica, que és que els nostres familiars no són a casa. Això ens va fer dir: fem una plataforma”, va concloure. Els costos processals i les fiances no es pagarien per mitjà d’aquestes donacions, sinó amb els donatius que els ciutadans estan fent a la caixa de solidaritat de l’ANC.

“Un cop molt dur”

En un comunicat a la pàgina web, l’associació exposa que les decisions de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela han suposat “un cop molt dur per a totes les famílies”: “L’alta quantia de les fiances no és cap garantia, sinó una venjança”.

Segons va explicar Lluís, la plataforma es va anar gestant a partir dels empresonaments dels consellers. La composen membres de les quinze famílies dels presos polítics i els membres del Govern a Bèlgica, però no descarten que s’hi afegeixi més gent: “Si es donen més casos de represaliats, tenen cabuda a l’organització”.

La creació de la pàgina per fer donacions vol respondre als “problemes immediats” que van sorgint als familiars dels presos polítics, en paraules de Diana Riba. És per això que, a banda de fer donacions puntuals, els ciutadans que ho vulguin es poden inscriure a l’associació i pagar una quota anual o mensual que es destinarà al que es necessiti en cada moment.

Suport a la iniciativa ciutadana

Segons va exposar Lluís, de moment no es plantegen, com a associació, organitzar accions de protesta: “Donarem suport a les iniciatives que van sorgint de la societat civil i les entitats”, amb qui estan en contacte permanent des que els seus familiars van entrar a presó o marxar a l’estranger. “Agraïm molt el suport i l’escalf que ens fa arribar la ciutadania, però no serem nosaltres els que guiem què ha de fer la societat d’aquest país”, va afirmar.

La dona de Josep Rull va recalcar que l’aparició d’aquesta associació neix de la “situació extraordinària” que viu el país. No obstant això, l’organització sorgeix amb expectatives de seguir en marxa un temps. Així es desprèn de les paraules de Diana Riba, que ahir va expressar l’objectiu de convertir-la en una “xarxa de defensa dels drets civils, principalment als Països Catalans però també a la resta de la Unió Europea”.

stats