Política 23/03/2012

Una associació de juristes progressistes considera que la reforma laboral és inconstitucional

L'Associació Catalana de Juristes Demòcrates assegura que es tracta d'una "involució en els principis fonamentals del dret del treball"

Efe
2 min

BarcelonaL'Associació Catalana de Juristes Demòcrates ha redactat un manifest en què afirma que la reforma laboral va en contra de principis bàsics de la Constitució, com el dret a la igualtat i al treball, i suposa un atemptat a la història i els "sacrificis" de la lluita obrera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El manifest, que s'ha presentat avui en un acte al Col·legi d'Advocats de Barcelona, rebutja la reforma laboral perquè suposa una "involució en els principis fonamentals del dret al treball" i té problemes d'inconstitucionalitat que atempten contra el dret a la igualtat, al treball i a la tutela judicial efectiva.

Pels signants del manifest, impulsat entre d'altres per l'ex fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, la reforma "es construeix sota la manca absoluta de respecte als drets dels treballadors", ja que "desnaturalitza la medul·la del dret laboral" i, entre altres mesures, introdueix l'acomiadament lliure i gratuït.

En aprovar la nova legislació laboral, segons els anomenats juristes demòcrates, el Govern demostra "poc respecte" en permetre "esborrar de la història els sacrificis de molts treballadors, organitzats sindicalment per aconseguir unes relacions laborals justes, democràtiques i més equilibrades".

"En definitiva, una reforma que, lluny d'estar a l'altura d'un estat ètic, social i democràtic de dret, desregula tot allò que durant dècades entre tots els agents havíem anat regulant", defensen els signants.

L'Associació Catalana de Juristes Demòcrates considera, a més, que es tracta d'una "reforma simplista", en la qual el Govern ha aprofitat de manera "agosarada i desproporcionada els moments crítics que travessem per esborrar obligacions empresarials i drets dels treballadors".

Un altre dels motius de retret a la reforma laboral és que s'ha adoptat a través d'un decret llei, sense negociació prèvia amb els agents socials, i s'ha utilitzat per "atacar l'essència mateixa del dret al treball".

És una reforma que no servirà per crear ocupació estable, ni canviarà l'actual dualitat del mercat de treball, sinó que introduirà el desequilibri entre les parts de la relació laboral i posarà en perill els valors constitucionals del dret del treball, conclou el manifest.

stats