Política 18/09/2013

El ministre d'Interior fica dins el mateix sac els que cremen banderes i els que van atacar Blanquerna

Els socialistes reclamen contundència al govern central davant els moviments d'extrema dreta

M: Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha ficat aquest dimecres dins el mateix sac els que van cremar banderes d'Espanya i el retrat del rei Joan Carles a la Diada de l'11 de Setembre a Catalunya i els que van atacar la delegació de la Generalitat a Madrid durant els actes de celebració del dia de Catalunya. En una resposta a la diputada del PSC Teresa Cunillera, el ministre ha etzibat: "No em digui que no hi ha haver incidents a Barcelona, perquè es va cremar una fotografia del rei, es va cremar una bandera d'Espanya, una de França i una de la UE. Ho van fer uns encaputxats, van ensenyar fotografies de terroristes d'ETA i encara no han estat detinguts", ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre que ha condemnat els actes violents a Blanquerna, ha matisat que ni els mateixos organitzadors s'imaginaven que es pogués produir un atac d'aquestes característiques i per això no van avisar la delegació del govern central. No obstant això, per Fernández Díaz, més enllà d'analitzar el que va passar "s'ha de veure que la resposta policial va ser exemplar i determinant".

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Cunillera ha denunciat que el govern del PP no hagi condemnat que els joves del PP "hagin tret a passejar símbols franquistes" ni hagi manifestat que "li hagi molestat veure la delegada del govern a Catalunya fent un homenatge a algú que va desfilar al costat d'unes tropes que representen el pitjor del feixisme a Europa amb les mateixes banderes que portaven els que van assaltar la llibreria Blanquerna".

L'extrema dreta també ha protagonitzat el cara a cara entre la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez. La diputada socialista ha reclamat al govern del PP una resposta “enèrgica i contundent” davant aquests grups radicals. La número dos de Rajoy ha assegurat que el seu executiu els persegueix amb els instruments de l'estat de dret com ho demostra, al seu entendre, les quasi 300 detencions durant el 2012: 126 radicals d'extrema dreta, 141 de l'esquerra radical i 20 membres de grups antisistema.

El debat s'ha escalfat quan Rodríguez ha retret a la número dos de la Moncloa la manca de contundència davant algunes manifestacions complaents de membres del PP amb el franquisme. "No es pot conviure amb l'ou de la serp, ni molt menys donar-li la calor que necessita per a la seva incubació”, ha etzibat la socialista per, tot seguit, afegir que és més “intolerable” quan a Espanya encara hi ha molta gent que cerca els seus familiars en foses comunes sense el suport de l'administració.

Sáenz de Santamaría, molesta, li ha contestat: “Ni la gravetat dels fets admet la frivolitat de la seva pregunta ni crec que la democràcia s'hagi de protegir amb arguments tan poc dignes”.

stats