Política 23/06/2012

De les auditores dels bancs al ministeri que les contracta

Dos homes forts de De Guindos havien treballat per les auditores dels bancs. El director general de Política Econòmica, Antonio Carrascosa, va deixar el càrrec a PwC just abans del nomenament.

Dani Sánchez Ugart
3 min
El director general d'Economia, Antonio Carrascosa, que havia treballat per PwC.

BARCELONA.PriceWaterhouseCoopers (PwC) és una de les auditores més importants del món i està entre les 4 més grans que operen a l'Estat. Per això, segons el ministeri d'Economia, se l'ha escollit, juntament amb les altres 3 grans auditores -KPMG, Ernst & Young i Deloitte- per dur a terme la segona ronda d'exàmens a la banca espanyola, que ha de determinar si els mecanismes de les entitats per valorar els seus actius són prou acurats. La companyia, d'origen americà, té una forta vinculació amb la plana major del ministeri, començant pel mateix ministre, Luis de Guindos, que en va ser el responsable de serveis financers entre el desembre del 2008 i el gener del 2010.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei espanyola obliga els alts càrrecs de l'Estat a inhibir-se dels processos que afectin empreses en què hagin treballat durant els dos anys anteriors. Els terminis per a les auditories a la banca queden coberts per al ministre De Guindos. Però no per a dos dels homes forts del ministeri, que tenen un paper cabdal en la reforma financera, segons van reconèixer fonts del ministeri. Són el secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, que, com ja va publicar l'ARA, va treballar en una filial d'Oliver Wyman -una de les dues companyies que auditaran en primera ronda els bancs espanyols-, i el director general de Política Econòmica, Antonio Carrascosa Morales, que, segons ha pogut saber aquest diari, va treballar com a director de compliment regulatori a PricewaterhouseCoopers fins just abans d'accedir al seu lloc en el gabinet del ministeri.

Implicació en la reforma

Carrascosa, un home fort del ministeri, està "activament implicat" en la reforma financera i en les auditories a la banca, segons Economia. "El que seria estrany és que no fos així", van indicar les fonts. Tot i això, ni el ministeri ni el Banc d'Espanya van voler aclarir si el director general forma part del comitè assessor en les auditories, que presideix l'exdirector associat de NERA Economic Consulting a Madrid -del mateix grup que Oliver Wyman-, Jiménez Latorre.

El que sí que van aclarir des d'Economia va ser que ningú del ministeri ha hagut d'inhibir-se en el procés, perquè, asseguren, "ningú en el ministeri firma els contractes". El govern espanyol defensa que és el Banc d'Espanya qui, formalment, contracta les auditores i, per tant, no hi ha incompatibilitats, malgrat que la llei especifica que es produeixen en el moment que el càrrec públic participa en el procés en què hi ha implicada la seva exempresa.

Un altre dels arguments ministerials és que l'examen s'ha encarregat a les quatre grans auditories de l'Estat "per accelerar el procés", però admeten que, en un primer moment, estava prevista la contractació de només 3 auditories, fet que hauria permès deixar-ne fora PwC, amb vincles amb els alts càrrecs. On han estat més estrictes els arquitectes del procés ha estat en la delimitació de les incompatibilitats provades. Així, les empreses que hagin auditat els comptes d'un banc concret no podran treballar-hi durant aquest test d'estrès.

Els vincles de De Guindos

A més, la vinculació amb PwC del ministre De Guindos, tot i que formalment va acabar el 2010, es va estendre més enllà en el temps, fins que va accedir al càrrec ministerial. Quan va deixar el seu lloc com a directiu, el gener del 2010, va passar a dirigir el Centre del Sector Financer de PwC i l'IE Business School, una mena d'observatori econòmic del sector bancari apadrinat per l'empresa que ha de formar part de les auditories. D'aquesta manera, com que no està directament contractat per l'empresa auditora, no s'acull a la llei de conflicte d'interessos.

stats