Política 23/12/2014

Què els pot passar als ciutadans que s'han autoinculpat pel 9-N davant el TSJC?

Els juristes Joan Queralt, Xavier Arbós, Olga Tubau i Sergi Blàzquez responen a la pregunta

Núria Orriols
2 min
Un dels ciutadans que s'ha autoinculpat al TSJC pel 9-N mostra el 'rebut' que li han donat al tribunal / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEls funcionaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que avui s'han trobat amb una allau de ciutadans que volien autoinculpar-se en la querella pel 9-N admesa contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau s'han limitat a emetre una "diligència de ratificació": una mena de 'rebut' en què el ciutadà que es presentava deixava constància de la seva autoinculpació voluntària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però, què impliquen jurídicament aquestes autoinculpacions de ciutadans?

Joan Queralt

Les autoinculpacions dels particulars són simbòliques. No són viables jurídicament. Només ho serien les de càrrecs governamentals que hagin participat en l’organització del procés participatiu. El cas del Parlament és diferent perquè no ha actuat com a actor executiu en el procés.

Xavier Arbós

Les autoinculpacions tenen un vessant simbòlic i una significació política, però no tenen sentit jurídicament. Ho entenc com un acte de solidaritat amb els querellats i un moviment que s’oposa a les imposicions d’un estat. Ara bé, que a través d’aquest acte no s’admeti culpa quan no hi és.

Olga Tubau

Es tracta d’un gest simbòlic, una manifestació pública de suport als querellats. No té cap mena d’incidència, no hi haurà més querelles o imputacions pel fet que persones concretes se solidaritzin amb Mas, Ortega i Rigau.

Sergi Blàzquez

És un acte simbòlic i una mostra de suport a Mas, Ortega i Rigau. Ara bé, la autoinculpació com a particular no té viabilitat jurídica perquè per estar implicat en la querella has d’haver sigut actor. En el cas del Parlament, que també s’ha autoinculpat, tampoc tindrà implicacions. Tot i que la cambra emparava l’executiu a través del mandat democràtic i que ha instat el Govern, en diverses resolucions, a tirar endavant el procés, no ha sigut part de la seva execució. Només tindrien viabilitat les autoinculpacions dels que han sigut partícips de l’organització de la votació. Seria el cas del conseller d’Interior o de qualsevol responsable que acrediti la participació a través del seu departament. Llavors s’ampliaria la querella.

stats