Ayuso acaricia la victòria en la recta final de la campanya

Les últimes enquestes auguren un govern PP-Vox

2 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

MadridEl degoteig d’amenaces a polítics en actiu i retirats -ahir en va rebre una l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero- ha contaminat definitivament la campanya a Madrid, però res sembla desestabilitzar Isabel Díaz Ayuso. La victòria de la candidata del PP és indubtable i ahir les enquestes que es van publicar -les últimes que hi haurà fins al 4-M- així ho confirmen. La presidenta en funcions podria superar el 40% dels vots i els 60 diputats, el que implicaria doblar els resultats del 26-M del 2019 però no aconseguir la majoria absoluta.

Ayuso va ser la gran absent del debat a la Cadena SER del divendres passat on tot va esclatar, però no deixa de ser la protagonista de la campanya i la favorita dels electors. Fins i tot ha tret profit del fet que s’hagi sabut que ella mateixa també era destinatària de cartes amb projectils perquè en certa manera ha pogut desactivar el discurs de l’esquerra. Ahir la candidata del PP va insistir a treure ferro a les amenaces, va posar en dubte la seva veracitat i va arribar a dir que eren un “truc” de l’esquerra per mobilitzar el seu electorat. En una entrevista a Onda Cero, va tornar a centrar el debat en el seu concepte de llibertat, amb una nova versió. “A Madrid pots canviar de parella i no tornar-te-la a trobar”, va afirmar.

Els comentaris d’Ayuso fan gràcia a bona part dels madrilenys, que li somriuen als sondejos. Els més optimistes l’enfilen fins al 43,4% de vots -el de GAD3 publicat a Abc i el baròmetre de La Sexta-, amb 63-64 escons. En aquest escenari, el PP tornaria a arrasar, tot i que no arribaria a les xifres d’Esperanza Aguirre, que el 2011 es va endur el 51,7% dels vots i la majoria absoluta. En aquest supòsit el panorama seria desolador per a l’esquerra perquè Ayuso superaria tota sola la suma de PSOE, Més Madrid i Podem.

Totes les enquestes coincideixen, però, que la candidata del PP necessitaria Vox per governar. Només un sondeig, l’elaborat per Ipsos i publicat a La Vanguardia, dona opcions a Cs de superar la barrera del 5% i obtenir representació. Vox s’enduria una petita part del pastís taronja: les projeccions situen la formació d’extrema dreta amb entre 11 i 15 diputats i al voltant del 10% de sufragis.

Caiguda del PSOE

Les perspectives no són bones per a l’esquerra, especialment per al PSOE, a qui totes les enquestes auguren una caiguda. El sondeig d’NC Report a La Razón atorga 33 escons als socialistes i la de Sigma Dos publicada a El Mundo entre 30 i 31 -ara en té 37-, però la de l’Abc pronostica un 19,7% de vots i entre 27 i 29 diputats. Aquesta enquesta dibuixa un cert transvasament de vot del PSOE cap a Ayuso, circumstància que pot ser una de les claus de la jornada electoral, mentre que en la majoria és Més Madrid qui bàsicament rep exvotants d’Ángel Gabilondo. D’acord amb les enquestes, els resultats de Més Madrid són imprevisibles perquè es podria estancar en 19 o 20 diputats o bé créixer fins als 26. Unides Podem, que en tenia 7, pujaria a entre 9 i 11. Només un sondeig, l’elaborat per SW Demoscopia publicat a El Plural, nega el govern a Ayuso i dona majoria absoluta a l’esquerra amb 69 diputats.

stats