Política 11/05/2015

Barcelona en Comú vol crear una moneda local per fomentar el consum de proximitat

L'Ajuntament pagaria subvencions i nòmines dels treballadors amb la nova moneda alhora que acceptaria que els ciutadans la utilitzessin per pagar les taxes municipals

Acn
2 min
Ada Colau a la Plaça del Mercat de la Barceloneta /ACN

BarcelonaBarcelona en Comú vol crear una moneda pròpia per a Barcelona per fomentar el consum en el comerç de proximitat. La coalició que encapçala Ada Colau es basa en els plantejaments de diferents cooperatives socials i en les experiències que ja funcionen en ciutats d'arreu del món i proposa que sigui l'Ajuntament qui lideri aquesta iniciativa per fomentar el consum en el comerç de proximitat. Es tractaria d'una moneda amb una taxa de canvi favorable respecte a l'euro que només es podria fer servir en els comerços barcelonins. L'Ajuntament pagaria part de les subvencions i de les nòmines dels treballadors amb la nova moneda i acceptaria que els ciutadans també la fessin servir per pagar les taxes municipals. La coalició voldria ampliar el radi d'acció a l'àrea metropolitana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La creació d'una moneda local és un dels punts del programa electoral que Barcelona en Comú ha penjat a la seva web. "És una manera de promoure el desenvolupament local i de generar un efecte multiplicador de la riquesa que beneficiï principalment el petit i mitjà comerç", defensen. Entitats com la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya, la banca ètica Fiare o la cooperativa COOP57 fa anys que treballen en projectes similars, i la coalició que lidera Colau vol aprofitar la seva experiència per col·laborar-hi.

El consistori fomentaria l'ús de la moneda local, per exemple, atorgant part de les subvencions i pagant part de les retribucions dels empleats públics en aquesta moneda; facilitant crèdits i microcrèdits a empreses amb moneda local; afavorint aquells proveïdors que vulguin cobrar part o el total de les seves vendes en moneda local, i acceptant que els ciutadans paguin les seves taxes públiques en la nova moneda.

Un dels exemples en què pensa la candidatura d'Ada Colau a l'hora de fer aquesta proposta és la sol-violette, la moneda local que es fa servir a Tolosa des del 2011. La fan servir de manera regular per comprar als comerços de la ciutat 1.850 persones. La taxa de canvi permet canviar 20 euros per 21 sols i, per contra, penalitza el canvi de sols a euros (21 sols = 20 euros). Per evitar que s'acumuli, cada bitllet caduca al cap de tres mesos d'haver-lo adquirit.

Més enllà de la moneda local, el programa de Barcelona en Comú inclou diverses iniciatives per impulsar l'economia social i solidària. Entre d'altres, oferir el patrimoni públic a entitats socials mitjançant la cessió d'infraestructures públiques (terres, sòl, polígons...); impulsar el lloguer i/o l'accés preferencial a persones aturades de llarga durada de locals municipals buits als diferents barris, a preu baix i per desenvolupar-hi activitats d'alt valor afegit ambiental i social; organitzar fires sense ànim de lucre per a emprenedors socials, preferentment en espais emblemàtics i en territoris que han anat teixint experiències i xarxes en aquest sentit (Cotxeres de Sants, Fabra i Coats, etc.); contribuir al finançament de les iniciatives inspirades en l'economia d'allò comú i en la producció distribuïda des de l'associacionisme i el cooperativisme.

stats