Política 01/02/2013

Barcelona se suma a la declaració de sobirania

El ple de l'Ajuntament aprova una proposició de suport al dret a decidir amb els vots a favor de CiU, ICV i ERC. El PSC hi ha votat en contra, com reclamava Navarro, però el líder, Jordi Martí, s'ha abstingut

Maria Ortega
2 min
El cap de files del PSC a Barcelona, Jordi Martí / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició de suport a la declaració de sobirania votada al Parlament. A proposta d'Unitat per Barcelona-ERC, el text s'ha votat de forma nominal i ha quedat aprovat amb els vots favorables de CiU, ICV-EUiA i UxB i l'abstenció del líder del PSC a la ciutat, Jordi Martí. La resta de regidors socialistes hi han votat en contra, tal com havia demanat Pere Navarro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Martí, de fet, havia confessat a principis de setmana que ell hauria votat a favor d'aquesta declaració al Parlament. Finalment, però, ha optat per l'abstenció. Segons ha explicat més tard, la decisió l'ha pres per "respecte" a la voluntat majoritària dels regidors del grup i pel fet que la votació ja s'havia fet al Parlament i que, per tant, no veia necessari repetir-la a l'Ajuntament. Ha explicat, també, que no se sent "qüestionat" com a líder del partit a la ciutat per haver expressat un vot diferent del del seu partit.

El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, ha celebrat la "força" del fet que Barcelona com a capital se sumi a la declaració de sobirania. Forn ha remarcat que la declaració aprovada "fixa les parets mestres" del camí que ha de seguir Catalunya, i que aquest divendres, amb la incorporació de Barcelona, "hi ha sumat un actiu més". El PP, al seu torn, ha criticat que es tracta d'una manera de "dividir". I ha justificat el seu 'no' com una defensa conjunta de Barcelona, Catalunya i Espanya que "han de treballar unides per sortir de la crisi".

Els arguments del bloc socialista per votar en contra de la declaració –amb l'única excepció de Martí– han estat el fet que la votació ja s'ha realitzat al Parlament i que el text en qüestió no ha aconseguit "sumar prou forces a favor del dret a decidir". S'han posicionat a favor del dret a decidir, però en contra de les al·lusions a la sobirania.

La votació s'ha tancat amb 20 vots a favor, 16 en contra i una abstenció [al ple no hi ha assistit el regidor de CiU Gerard Ardanuy ni els dels PSC Jordi William Carnes i Joan Trullen, i el també socialista Gabriel Colomé ha hagut de marxar abans de la votació]. El fet que la data del ple d'aquest divendres fos diferent de l'habitual –sempre se celebren l'últim divendres de mes- ha fet que tres dels regidors (Ardanuy, Comolé i Trullen) tinguessin compromisos que no els han permès assistir a la sessió plenària. En el cas del socialista Jordi William Carnes, l'absència s'explica per motius de salut.

stats