Política 01/02/2013

Un 70% dels donatius registrats als papers de Bárcenas vulnera la llei, segons 'El País'

La caixa B de l'extresorer revela ingressos de fins de 250.000 euros de cop, prohibit per la llei de finançament vigent fins al 2007

Ara
1 min
Un extracte de la comptabilitat de Bárcenas amb quantitats lliurades a Rajoy / EL PAÍS

BarcelonaMés de dos terços dels ingressos registrats en la comptabilitat manuscrita que portava l'extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, vulneraven la llei de finançament de partits polítics. Així ho assegura aquest divendres el diari 'El País' després d'analitzar els imports que figuren als extractes publicats dijous per aquest mateix diari. La llei orgànica sobre finançament dels partits polítics que va estar vigent des del 1987 fins a juliol del 2007 assenyalava que "els partits no podran rebre, directament o indirectament, aportacions procedents d'una mateixa persona física o jurídica superiors a la quantitat de 10.000.000 de pessetes [60.101 euros] a l'any. També estaven prohibides les aportacions procedents d'"empreses que, mitjançant contracte vigent, prestin serveis o realitzin obres o subministraments per a alguna administració pública", segons la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els apunts de Bárcenas revelen ingressos de fins a 250.000 euros de cop, i d'una mateixa persona en un any, de fins a 400.000 euros. En més de 30 ocasions es va superar el límit legal, que va arribar als 100.000 euros a mitjans del 2007. Els moviments de la caixa B de l'extresorer del PP registren donatius d'empreses privades –la majoria, constructores– i simpatitzants. Bona part dels ingressos anaven, sempre segons la comptabilitat manuscrita publicada per 'El País', a membres de la cúpula del PP, que rebien sobresous periòdics. Tot plegat apunta a un suposat finançament il·legal, cosa que el PP nega.

stats