Política 22/03/2013

Bárcenas es nega a declarar davant el jutge Pablo Ruz i tampoc se sotmet a la prova cal·ligràfica

L'extresorer del PP diu, a més, que no declararà mai més davant la justícia

Efe
2 min
Bárcenas arriba a l'Audiència Nacional / AFP

MadridL'extresorer del PP Luis Bárcenas s'ha negat a sotmetre's a una prova cal·ligràfica davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que aquest divendres l'havia citat en el marc de la investigació sobre la comptabilitat B del PP, i també ha rebutjat prestar declaració "ni avui ni en cap altra compareixença" per a la qual sigui reclamat, segons han explicat fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de la compareixença de Bárcenas, el jutge Ruz ha obert un tràmit preliminar per consultar les parts en el procés si consideraven que, davant el conflicte de competències obert sobre els papers de Bárcenas a l'Audiència Nacional entre ell i el magistrat Javier Gómez Bermúdez, creien convenient suspendre l'interrogatori. Ha sigut en aquest moment que Bárcenas, que ha estat davant el jutge menys de mitja hora i que ja ha abandonat l'Audiència Nacional, ha declarat que és la vuitena vegada que acudeix davant un jutge, i ha anunciat a Ruz que no declararia ni avui ni en cap altra ocasió en què se'l citi.

Bárcenas ha arribat a l'Audiència Nacional al voltant de les 9.37 hores. Ho ha fet en un BMW conduït per un xofer, i ha entrat sol a la seu de l'Audiència Nacional minuts després que ho hagi fet el seu advocat, Alfonso Trallero.

Al principi, Bárcenas havia de comparèixer davant dos jutges de l'Audiència, Pablo Ruz i Javier Gómez Bermúdez, però ahir la secció segona del tribunal va suspendre d'urgència la citació de l'últim magistrat en estimar una petició de la Fiscalia que la qualificava d'"innecessària".

Després de Bárcenas, està previst que comparegui davant el magistrat el també extresorer del PP Álvaro Lapuerta, que va exercir aquest càrrec del 1993 al 2008, període en què Bárcenas era gerent de la formació.

El jutge Ruz va assumir aquesta investigació d'acord amb un informe policial que establia connexions entre els anomenats papers de Bárcenas i el cas Gürtel, que ell instrueix.

Els manuscrits atribuïts a Bárcenas reflectirien ingressos de donacions d'empresaris i lliuraments de diners a alts càrrecs de la formació entre els anys 1990 i 2009 que no s'haurien declarat a Hisenda

stats