Política 30/01/2013

El Ministeri d'Hisenda es desmarca de la declaració de Bárcenas

Hisenda insisteix que l'extresorer no ha presentat la Declaració Tributària Especial i remarca que aquesta "no suposa il·legalitzar conductes il·lícites"

Agències
2 min

BarcelonaEl mateix dia que la defensa de Luis Bárcenas ha presentat un escrit al jutge de l'Audiència Nacional informant que va regularitzar gairebé 11 milions d'euros acollint-se al procés d'amnistia fiscal posat en marxa el govern espanyol, el Ministeri d'Hisenda ha emès un comunicat en què es desmarca d'aquesta declaració. El Ministeri d'Hisenda afirma que "la regularització en el curs d'un procés penal, si així ho aprecia el jutge, suposa la confessió d'haver comès un delicte contra la Hisenda Pública però mai la legalització de conductes il·lícites que hagin generat recursos econòmics ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat que el fet que l'extresorer del PP Luis Bárcenas hagi confirmat a l'Audiència Nacional que va regularitzar gairebé onze milions d'euros dels diners que tenia a Suïssa no afecta judicial ni de seguiment administratiu a què estigui sotmesa una persona física o jurídica, i ha dit que Bárcenas no es va acollir a aquesta amnistia en cap d'aquestes dues condicions, "sinó a través de interposats ".

La regularització dels diners "no canvia les coses" i és admissible, segons Montoro, si aquest capital no està sotmès a aquest procés judicial o seguiment de l'Agència Tributària, és a dir que depèn de que procedeixi d'activitats il·legals i que això és el que ha de dilucidar ara la Justícia. Montoro, que la setmana passada en la seva compareixença al Congrés va assegurar que les persones sotmeses a procediments judicials no podrien acollir-se a l'amnistia fiscal, ha dit aquest dimecres que si ara Bárcenas ha confirmat a la Justícia la regularització d'aquests diners, això "no afecta per res als processos en marxa ".

Poc després de les declaracions del ministre, el seu departament ha emès un comunicat que reitera que la regularització és "un procediment transparent en el qual s'exigeix que es deixi constància del titular real del béns i drets" i assegura que, com ja havia informat fa uns dies, "Luis Bárcenas no ha presentat la Declaració Tributària Especial (DTE)". Recorda la nota que "la regularització és un procediment transparent, en el qual s'exigeix que es deixi constància del titular real dels béns i drets".

Adverteix el ministeri que "cap persona física que tingui iniciat un procediment de regularització tributària en via administrativa o en via judicial amb caràcter previ a la presentació de la DTE evita la continuació del procés ni la possible condemna per la presentació de la declaració, ni personalment ni a través d'una societat interposada". I assegura que "haurà de ser l'autoritat judicial la que determini la licitud o no de les rendes declarades".

Per Hisenda "la regularització en el curs d'un procés penal, si així ho aprecia el jutge, suposa la confessió d'haver comès un delicte contra la Hisenda Pública". "Lluny de finalitzar el procés judicial-adverteix-s'activa la investigació, que a la vista de la documentació, determinarà l'origen de les rendes i acreditarà si ha existit juntament amb el delicte contra la Hisenda Pública altre delicte".

Per al ministeri d'Hisenda "la presentació de la DTE, tal com passa amb la resta de declaracions tributàries, resulta plenament compatible amb la Llei de Prevenció del Blanqueig de Capitals en permetre la determinació i càstig d'aquests delictes. Així, no es pot acceptar que la DTE suposa legalitzar les conductes il · lícites que hagin generat recursos econòmics".

stats