Política 31/05/2013

El jutge de Nóos veu indicis de prevaricació, frau, falsedat documental i malversació en l'actuació de Camps i Barberá

El jutge José Castro raona en un escrit de 71 pàgines els indicis que podrien servir per imputar Francisco Camps i Rita Barberá

Enric Borràs Abelló / Salvador Almenar
2 min

Palma / ValènciaEl jutge José Castro ha fet arribar avui a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià un escrit de 71 pàgines en què explica els indicis que podrien dur el tribunal a imputar l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps i la batlessa de València, Rita Barberá. "Sense el beneplàcit del president, Francisco Camps Ortiz, no s'entén la submissió de la Generalitat Valenciana a les exigències d'Iñaki Urdangarin", assegura, contundent, el jutge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castro desgrana totes les irregularitats dels contractes de les institucions valencianes amb la trama Nóos entre els anys 2004 i 2006, sobretot pels tres Valencia Summit i el projecte fallit de Jocs Europeus, que van costar prop de 3,5 milions d'euros públics.

El titular del jutjat número 3 de Palma explica en la interlocutòria que Camps i Barberá podrien haver comès quatre delictes previstos i penats pel Codi Penal espanyol. Castro veu indicis raonables de la comissió per part dels dos dirigents del PP valencià d'uns delictes de "falsedat en document oficial, prevaricació, malversació de fons públics i i frau a l'administració".

En la interlocutòria remesa avui al TSJ valencià, el jutge Castro assenyala les possibles irregularitats comeses pel govern de Francisco Camps en relació al conveni subscrit amb l'Instituto Nóos per a la celebració dels Jocs Europeus. Així, José Castro explica en sis punts l'actuació del govern valencià respecte a aquest tema, que, en la seva opinió, "crida poderosament l'atenció".

Castro posa atenció sobre "la sorprenent celeritat en la tramitació d'aquest expedient en la mesura en què en tan sols tres dies consecutius van n'hi va haver prou perquè en diferents àmbits administratius perfectament sincronitzats entre si, es pogués informar, concretar i aprovar un conveni de col·laboració per import de 6.000.000 euros".

El jutge instructor del cas Nóos també para atenció en la fórmula escollida per signar el conveni entre l'Instituto presidit per Iñaki Urdangarin i la Generalitat Valenciana. Castro destaca que el fet que el govern valencià escollís la fórmula de la "subvenció" quan, segons l'articulat de la llei que regula aquestes ajudes tan sols s'atorgaran a entitats "sense contraprestació directa dels beneficiaris", respon a un intent de "burlar les ineludibles previsions de les normes sobre contractacions públiques que s'inspiren en els principis d'igualtat i publicitat".

Per acabar, Castro eleva al TSJ valencià la seva sorpresa perquè el conveni subscrit per la Generalitat Valenciana amb l'Instituto Nóos "no vingués precedit de cap estudi econòmic ni de mercat". És en aquest punt que el jutge de Palma conclou que Iñaki Urdangarin i la seva fundació van comptar amb el "beneplàcit" de l'expresident valencià Francisco Camps.

stats