El bloc del 155 avisa que pot repetir la intervenció

Les crides a treballar per la República del futur president de la Generalitat, Quim Torra, han encès les alarmes en el bloc del 155. Tot i que la intervenció de l’autonomia quedarà automàticament suspesa un cop el nou Govern prengui possessió, l’executiu espanyol coordinarà a partir d’avui la resposta als pròxims passos de Torra amb el PSOE i Ciutadans. I cap dels tres no descarta que es torni a aplicar l’article que ha arrasat durant sis mesos l’autonomia catalana. Ho va deixar clar ahir el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, que va ser l’encarregat d’anunciar la reunió entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, que se celebrarà avui a la Moncloa. Rivera s’haurà d’esperar. Rajoy no el rebrà fins dijous, en una mostra més de la falta de sintonia entre el PP i Cs, que s’ha extremat especialment en les últimes setmanes.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va referir-se ahir breument a la investidura de Quim Torra i va insistir en el missatge llançat dissabte, en el sentit que no li ha “agradat” el que ha “sentit” del candidat, però va afegir que “de cara al futur” apostaran “per l’entesa i la concòrdia”. Rajoy, que va participar en un acte a Segòvia durant el qual no va mencionar la situació a Catalunya (ho va fer després, en una breu compareixença davant de la premsa, que reclamava una reacció a la investidura), va insistir també que garanteix que “la llei, l’ordenament jurídic i la Constitució es compliran”. El president espanyol també va tenir paraules per a Albert Rivera, que les últimes setmanes ha endurit el to i ha demanat mantenir el 155 a Catalunya. Rajoy, sense citar Rivera, va fer una “apel·lació a la mesura, a la tranquil·litat i a deixar de banda l’ansietat, que no condueix a res”.

Ni Rajoy ni el PSOE són partidaris d’allargar l’actual 155, com vol Rivera. Però als socialistes no els costaria “cap esforç” tornar a “col·laborar” en l’aplicació d’un nou 155, segons va explicar ahir Ábalos, que va afegir que “costa més la primera vegada que la segona”. El socialista va precisar, però, que perquè aquesta situació es produeixi “hi ha d’haver uns supòsits determinats que fins que no es produeixin no es poden aventurar”. Fonts socialistes van explicar que aquesta vegada no es veuran “imatges com els plens del 6 i 7 de setembre”, perquè s’activaria la suspensió de l’autonomia abans que es produeixin.

Més enllà d’aquest suport general a un nou 155 si es cometen il·legalitats, Ábalos va avançar que Sánchez li demanarà a Rajoy que posi sobre la taula una “resposta política” a la situació catalana, i va fer referència a la comissió de reforma territorial creada al Congrés a proposta dels socialistes i que havia d’acabar amb una reforma constitucional que a hores d’ara és incerta, per la falta d’acord sobre quina direcció ha de prendre entre els grans partits.

Ahir Rivera hi va tornar i va demanar a Rajoy que “rectifiqui” i s’assegui a negociar amb ells i el PSOE “com estenen” l’aplicació de la suspensió de l’autonomia, una petició a la qual tant el PSOE com el PP van reaccionar demanant “calma” i abandonar el “nerviosisme”.

Després de reunir-se amb Sánchez i Rivera, cal veure si Rajoy rebrà a la Moncloa la visita del mateix Torra, com és habitual després del nomenament d’un president autonòmic. Si ho fan, la principal oferta del president espanyol serà la negociació multilateral del nou model de finançament autonòmic, que ha de tractar-se imminentment.

Més continguts de