Política 05/02/2021

Borràs a Calvo: "Miri si som feministes que treballem perquè hi hagi la primera dona presidenta"

Puigdemont remarca la "humiliació" de Borrell a Rússia arran del Procés

i
Núria Orriols Guiu
4 min
Laura Borràs, candidata de JxCat, en una conferència

"La millor política d'igualtat és aconseguir que hi hagi una dona presidenta de la Generalitat", ha clamat la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, aquest divendres des de Figueres. La candidata ha convertit la resposta a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que ha dit que no es fan polítiques feministes a Catalunya arran del Procés, en el seu principal missatge de campanya de la jornada: reclamar el vot a JxCat perquè hi hagi, per primer cop, una dona al capdavant de l'executiu català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs ha lamentat les paraules de la dirigent socialista, que en una conversa amb el candidat Salvador Illa havia assegurat al matí que els independentistes "s'han dedicat a crear nirvanes catalans i identitats excloents" i no han tingut temps per a la igualtat de gènere. "Les declaracions d’avui de la ministra Calvo són de les coses més deplorables que he llegit des que estic en política. En política no val qualsevol cosa", ha etzibat la cap de llista de JxCat a Girona, Gemma Geis.

Salvador Illa i Carmen Calvo aquesta tarda

Segons la candidata Borràs, el PSC no els pot donar cap lliçó. Ha tornat a retreure als socialistes i als comuns que tiressin endavant el decret dels fons europeus amb el suport de Vox, així com també que Ada Colau arribés a l'alcaldia de Barcelona gràcies a l'exministre francès Manuel Valls. "A mi ell no em regala res, em posa querelles", ha dit Borràs, ja que segons ha explicat l'ha denunciat per haver dit que va deportar persones quan estava al govern de França. "No em farà callar, vostè té una condemna del Tribunal Europeu de Drets Humans", s'ha reafirmat Borràs dirigint-se a Valls.

JxCat ha demanat el vot per evitar, precisament, que el govern de la capital catalana i de l'Estat de socialistes i comuns –amb el suport extern d'ERC– es traslladi a la Generalitat. "JxCat és el vot útil per evitar-ho", ha sentenciat Gemma Geis, esmenant l'estratègia d'Esquerra: "No tinc gens clar el que vol dir la via àmplia i sí que sé què és una majoria àmplia per fer la independència".

D'altra banda, Puigdemont ha centrat el seu discurs en la internacionalització del Procés, un cop Rússia ha retret a la Unió Europea l'existència de presos polítics catalans arran del cas Navalni. El ministre d'exteriors rus ha afirmat en una roda de premsa aquest divendres que Bèlgica i Alemanya van contradir els tribunals espanyols en el cas de l'1-O i que "Espanya va defensar el seu sistema judicial". "No qüestioneu les decisions del nostre sistema", ha assenyalat el ministre rus. Puigdemont ho ha aprofitat per carregar contra l'exministre socialista i actual Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell: "Quan vagis pel món donant lliçons, algú et recordarà que heu empresonat líders polítics". A parer seu, aquest episodi no només ha provocat "vergonya" i "humiliació" a Borrell, sinó també al conjunt de les institucions europees.

Pacte Nacional per la Llengua

Abans del míting a Figueres, aquest divendres al matí, la candidatura de Junts ha presentat les seves propostes en l'àmbit de la cultura i la llengua catalana: Borràs s'ha compromès a destinar el 2% del pressupost a la cultura i a impulsar un pacte nacional per la llengua per promoure el català en l'àmbit digital. "Només faltaria que no ens poguéssim adreçar en català entre nosaltres i tampoc a les màquines. Vull poder parlar en català a la torradora: "Vull una torrada", "Engega't, torradora" o "Posa't en marxa, rentadora", ha ironitzat per il·lustrar que el català també ha de ser el llenguatge habitual en el món de les noves tecnologies.

Borràs ha situat la promoció de la llengua catalana al centre de les seves polítiques, i ha dit que treballarà perquè sigui present en tots als àmbits, sobretot on ara ho és menys com el tecnològic, a l'administració de justícia o a l'espai de l'ensenyament universitari. "Hem de poder viure plenament en català", ha dit.

A parer seu, això passa per "blindar" la immersió lingüística a l'escola -"no de forma retòrica", ha dit, en al·lusió a l'última iniciativa d'ERC amb el govern espanyol- i assegurar que s'apliqui a tot el territori de Catalunya. Borràs ha defensat que el català no pot ser un "mèrit" sinó un "requisit" a l'hora de treballar a l'administració. "La llengua és el nervi de la nació", s'ha reafirmat, i ha defensat també que el català sigui "hegemònic" en els mitjans de comunicació públics i en el sector audiovisual. En aquest sentit, s'ha compromès a reobrir les delegacions de TV3 i Catalunya Ràdio a Perpinyà (Catalunya Nord) i a "reforçar" les del País Valencià i les Illes Balears.

Per a Borràs, la defensa de la llengua també s'ha de traslladar a la Unió Europea i a les cambres espanyoles, on encara no se'n pot fer un ús normal. També ha apostat per unir els lligams dels territoris de parla catalana.

La cultura, "bé essencial"

En un acte sense preguntes dels mitjans de comunicació, a banda de destinar el 2% del pressupost a cultura, Borràs també ha proposat una llei per garantir que sigui un "dret universal", també en temps de pandèmia. Així, el programa de Junts es compromet a respectar la cultura com a "bé essencial" en tots els casos i a mantenir oberts "alguns sectors" d'aquest àmbit, malgrat les restriccions del coronavirus (sense concretar quins).

Junts vol elaborar un estatut de l'artista, que depèn del govern espanyol, per recollir les "singularitats" del sector en el món laboral i que ha d'anar lligat al cens d'artistes i equipaments elaborat per la Generalitat. Alhora, també vol impulsar la creació d'un carnet cultural amb descomptes per la compra d'entrades i productes que "generarà un certificat de retenció cultural" que es podrà desgravar en l'IRPF en el tram autonòmic. En el programa electoral, JxCat també proposa impulsar una llei de mecenatge (que ja estava en el pla de Govern d'aquesta legislatura i no s'ha impulsat) a l'Estat amb la proposta d'exempció fiscal de fins al 90% per a les empreses o els col·leccionistes que inverteixin en cultura. En aquesta mateixa línia volen, alhora, incentius fiscals que es vinculin al tram d’IRPF que gestiona la Generalitat.

stats