Política 14/04/2013

Twitter commemora l''annus horribilis' de la monarquia espanyola

Aquest diumenge en fa un any de l'accident del rei a Bostwana, l'inici d'un accelerat declivi de la monarquia. La xarxa social en va plena

Ara
2 min

BarcelonaAquest diumenge fa exactament un any des que es va fer públic que el rei Joan Carles havia tingut un accident durant un safari caçant elefants a l'Àfrica. Un incident que va inaugurar el moment més baix del regnat de Joan Carles I, un autèntic 'annus horribilis' que ha vist com la seva popularitat es desplomava. Per comprovar-ho només cal fer un cop d'ull a Twitter. La xarxa social, aquest 14 d'abril, és un termòmetre fidel de les dificultats per les quals passa la monarquia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni els antimonàrquics més encesos es podien haver imaginat un 'regal' com aquest. Ara fa justament un any que els espanyols van dinar amb la notícia que el rei Joan Carles havia tingut un accident de caça a Bostwana. En un principi, les informacions eren poc clares, seguint l'estela de l'habitual opacitat informativa que ha fet de la casa reial un tema tabú. Però de mica en mica va ser impossible contenir la pressió informativa. En poques hores, els ciutadans van saber que el monarca que deia que no podia dormir pensant en l'atur dels joves estava de safari; que el president d'honor d'Adena es dedicava a matar elefants; i que el pare de família exemplar se n'anava de vacances amb una 'amiga'.

La notícia no podia arribar en un moment pitjor per al rei, en ple escàndol per la imputació del seu gendre, Iñaki Urdangarin, en un cas de corrupció. Des d'aleshores, la casa reial, durant anys intocable, ha entrat en una espiral de caiguda sense fi: un dels nens es dispara un tret al peu de forma accidental; el rei demana disculpes per primera vegada a la història; el responsable dels espies espanyols ha de donar explicacions al Congrés sobre l''amiga' del rei, la princesa Corinna; la infanta Cristina és imputada en el cas Nóos; es fa públic que el monarca té comptes a Suïssa; el líder del PSC en demana l'abdicació... Un autèntic 'annus horribilis' que, malauradament per a la casa reial, sembla que no ha acabat. I, com a prova, la forma com Twitter ha commemorat aquest 14 d'abril.

El 14 d'abril, a les xarxes

Ha passat un any, i molts encara recorden la increïble coincidència entre l'incident que va precipitar la caiguda en desgràcia del rei amb la data del 14 d'abril. Ho explica @aldara272: "Fa un any de Botswana i és 14 d'abril. Quina punteria que va tenir el rei". La ironia és, un cop més, la fórmula triada pels ciutadans per deixar anar el seu malestar i la crítica. "La monarquia a Espanya és molt important, clarament necessitem un representat com sa majestat a Botswana per tal de caçar elefants", diu @RpetPro, mentre que @Dobleache diu que "m'estimo més recordar l'elefant". Diu @Nconcostrina: "Fa 82 anys que un rei va marxar d'Espanya i 1 que un altre va tornar de Bostwana. El 14 d'abril sempre els agafa viatjant".

En clau més seriosa, alguns ciutadans reflexionen sobre l'abans i el després que l'incident va significar per a la monarquia. @PaniTheBoss afirma "El president de la III República caçant elefants a Bostwana", i @queconovell deixa caure "Feliç 14 d'abril, primer aniversari de Bostwana". @rr_vega apunta que "ara fa un any la mort d'un elefant a Bostwana trencava una frontera en el tractament dels mitjans de comunicació a la monarquia".

stats