Reforma de la malversació
Política 18/01/2023

Brussel·les analitza si la reforma de la malversació vulnera les normes antifrau de la UE

Reynders diu que el govern espanyol és "lliure" de derogar la sedició perquè és competència dels estats membres

2 min
El comissari de Justícia, Didier Reynders.

Brussel·lesBrussel·les està estudiant si la reforma de la malversació impulsada pel govern espanyol vulnera les normatives europees antifrau, sobretot pel que fa als interessos econòmics de la Unió Europea i al desplegament dels fons comunitaris que rep l'Estat. "La Comissió està analitzant les noves disposicions [de la reforma] per comprovar la conformitat amb la legislació de la Unió Europea", ha anunciat el comissari de Justícia, Didier Reynders, al ple del Parlament Europeu sobre l'estat de dret d'Espanya que el Partit Popular Europeu ha forçat que se celebri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, respecte a la derogació del delicte de sedició, el comissari de Justícia s'ha limitat a dir que, "com la majoria de delictes", és "competència exclusiva dels estats membres". "Són lliures d'adoptar o esmenar la legislació en aquesta àrea com considerin oportú, sempre que respectin les obligacions internacionals i constitucionals", ha dit Reynders, que ha evitat fer cap mena referència a la llei del només sí és sí en les seves intervencions.

D'altra banda, el comissari de Justícia ha tornat a reclamar "a totes les parts" que desencallin d'una vegada la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que ho considerin una qüestió "prioritària" i "essencial". "Reiterem la nostra crida a totes les parts involucrades perquè prenguin les mesures necessàries amb l'objectiu de complir amb èxit aquesta recomanació", ha insistit. A més, Reynders ha instat els dirigents espanyols a canviar el sistema de reelecció del CGPJ després d'haver-lo renovat perquè siguin els mateixos jutges els que escullin almenys la meitat dels seus membres. Així, ha demanat a Espanya que "equipari" el procés d'elecció de magistrats als "estàndards comunitaris".

També ha alertat que el retard en la renovació pot acabar repercutint en la credibilitat de la justícia espanyola i que pot ser "percebuda" com a "vulnerable" davant de les influències dels partits polítics. De fet, ha recordat que en l'informe anual del 2022 de la Comissió Europea sobre la situació de l'estat de dret dels diferents països del bloc comunitari ja s'apunta que l'ajornament de la renovació del CGPJ està afectant el funcionament de la justícia espanyola.

Reynders celebra els nous nomenaments del TC

Pel que fa a la resta del debat, els europarlamentaris espanyols que han intervingut han aprofitat l'ocasió per tirar-se els plats pel cap i culpar el seu rival polític de l'ajornament de la renovació del CGPJ. Els diputats del PSOE i d'Unides Podem han criticat l'enrocament de la dreta espanyola i l'han acusat d'"instrumentalitzar" el Parlament Europeu. Per la seva banda, la dreta ha insistit en el fet que el govern liderat per Pedro Sánchez "està degradant" la democràcia espanyola.

El PP, Ciutadans i Vox també han criticat la designació del govern espanyol de l'exministre socialista Juan Carlos Campo i l'ex alt càrrec de la Moncloa Laura Díez com a magistrats del Tribunal Constitucional. Tot i que Reynders no ha entrat a valorar els noms, ha dit que els nomenaments "són importants per al funcionament" del sistema judicial espanyol i ha criticat que també estiguessin pendents des del juliol passat.

stats