CORRUPCIÓ
Política 06/07/2012

El jutge busca a Andorra 400.000 euros desviats per Urdangarin

Anna Punsí
2 min
El duc de Palma i gendre del rei, Iñaki Urdangarin.

BARCELONA.La Batllia d'Andorra, que és l'autoritat judicial del principat d'Andorra, ja té sobre la taula una comissió rogatòria enviada des del jutjat d'instrucció número 3 de Palma per investigar si Iñaki Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres, tenen al seu nom comptes corrents, dipòsits o fons d'inversió en aquell país. El jutge i la fiscalia sospiten que el gendre del rei va desviar prop de 400.000 euros a Andorra, que fins fa poc més d'un any era considerat un paradís fiscal. Tal com va avançar dimecres l'ARA, els investigadors han començat a estirar el fil allà. Fiscalia i Agència Tributària indaguen sobre la participació de l'Instituto Nóos en un taller d'emprenedors entre els anys 2004 i 2005 pel qual haurien emès dues factures de 10.000 euros cadascuna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els investigadors tenen sospites fonamentades, segons fonts pròximes al cas, que hi ha diversos comptes bancaris a Andorra que s'haurien obert amb la principal finalitat de desviar-hi els diners en efectiu que Urdangarin i Torres van aconseguir a través de l'Instituto Nóos. En la comissió rogatòria dictada pel jutge, José Castro, es reclama a les autoritats andorranes que esbrinin si aquests comptes o dipòsits van a nom d'alguna de les cinc persones que formaven el nucli dur de l'entitat o de les 15 societats mercantils i empreses que formen tot l'entramat que va facilitar els suposats delictes que s'investiguen. Les autoritats andorranes encara no han donat resposta a la demanda del jutge, com tampoc ho han fet encara Luxemburg i Suïssa, on també es van enviar comissions rogatòries per bloquejar i analitzar els moviments d'altres comptes.

La comissió judicial que la setmana passada es va desplaçar a Barcelona per prendre declaració a una seixantena de testimonis es va reunir, segons la Cadena SER, amb representants de l'Agència Tributària a Catalunya per activar o buscar noves línies d'investigació del cas Nóos en territori català.

stats