Política 11/06/2015

Maniobra de C's a Calafell: planeja fer alcalde un imputat del PSC per desplaçar CiU

El partit d’Albert Rivera no formarà part del pacte de govern dels socialistes amb PP i UAM, però el seu vot és decisiu perquè no governi la força més votada

Dani Revenga
2 min
Ramon Ferré, del PSC, es perfila com a nou alcalde de Calafell, amb el suport del PP, UAM i C's

TarragonaEl suport de Ciutadans serà decisiu perquè aquest dissabte el cap de llista del PSC, Ramon Ferré, sigui investit com a alcalde de Calafell (Baix Penedès), tot i no ser l’opció més votada pels veïns. El PSC, que és la segona força amb 5 regidors just per darrere de CiU, que en té 6, ha arribat a un acord de governabilitat amb el PP i els independents d’UAM (Unió Alternativa Municipal), tots dos partits amb dos regidors cadascun d'ells. La suma de les tres forces no garanteix, però, la majoria absoluta a la investidura de l’alcalde. Per això als socialistes els ha estat necessari anar a buscar el suport de Ciutadans, que recolzarà el nomenament de Ferré tot i que el partit assegura que es mantindrà a l’oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El posicionament de Ciutadans crida l’atenció perquè la formació d’Albert Rivera ha proclamat com una de les seves banderes apartar els càrrecs imputats. En aquest cas, però, i si res no canvia d’aquí a dissabte, faran alcalde l’esmentat Ferré, que des de 2010 està imputat per un presumpte delicte de prevaricació i falsedat documental comès quan era regidor d’urbanisme. Aquesta imputació es va destapar quan un empresari va presentar una querella contra Ferré, l’exalcalde Jordi Sánchez i el tècnic de serveis urbanístics per considerar que s’havia trencat un conveni urbanístic signat l’any 2001. El cas segueix la seva tramitació a l’Audiència de Tarragona.

El pacte subscrit entre PSC, PP, UAM, amb el suport de Ciutadans, prendrà l’alcaldia a l’actual alcalde, Joan Olivella (CiU), que confiava que, tot i haver passat de 8 a 6 regidors, la seva condició de llista més votada seria suficient per tornar a governar. En els últims 4 anys, els convergents havien manat a Calafell mitjançant un pacte de govern amb el PP, que ara podrà continuar al govern gràcies al canvi de soci. Des del 24-M, CiU havia estudiat diverses opcions per liderar un govern estable o arriscar-se a un govern en minoria buscant pactes puntuals, una opció en la que CiU hauria quedat en una posició molt feble tenint en compte que els convergents només compten amb 6 dels 21 regidors de l’Ajuntament de Calafell.

La geometria variable del consistori tarragoní fins i tot havia obert la porta a un pacte CiU-PSC. Totes dues formacions van mantenir converses per a una eventual sociovergència, que sumaria 11 regidors, just la majoria absoluta. Al final, però, el PSC ha trobat altres companys de viatge per formar un govern que podran liderar ells mateixos.

stats