Política 21/01/2021

El calendari electoral que ha d'arribar fins que el TSJC decideixi

El 8 de febrer, quan el tribunal ha de sentenciar, ja s'haurà emès el vot per correu i de l'exterior

Núria Orriols Guiu
3 min
Es multiplica el vot per correu electrònic

BarcelonaLa decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir les eleccions del 14 de febrer obliga a repassar el calendari fins al dia de votació. I més tenint en compte que el procediment pot quedar truncat si, abans del 8 de febrer, el tribunal acaba donant la raó a la Generalitat i ajorna els comicis. Quan es convoquen unes eleccions immediatament es posa en marxa un engranatge gairebé mesurat al mil·límetre en què tots els procediments se succeeixen els uns als altres, amb uns terminis fixos que defineix la llei orgànica de règim electoral (Loreg).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El decret del Govern, de divendres passat, va deixar en suspens la convocatòria del 14-F, cosa que va paralitzar aquest engrenatge el mateix dissabte, quan va sortir publicat al Diari Oficial de la Generalitat, però es va reprendre dimarts de manera immediata amb la decisió del TSJC d'acceptar les mesures cautelaríssimes que va sol·licitar un ciutadà particular en un recurs. Ahir els ajuntaments ja van fer el sorteig de les meses electorals i pròximament els ciutadans menors de 70 anys als quals els hagi tocat rebran una notificació.

Això és el que li espera al procediment electoral a partir d'ara si es compleix –malgrat l'aturada de tres dies– amb les dates previstes a la Loreg:

19 de gener: vot dels residents a l'estranger. Des de dimarts els residents temporalment a l'estranger (ERTA) que havien sol·licitat el vot des de l'exterior ja poden exercir el seu vot per correu, fins al 10 de febrer. Els votants residents a fora de manera permanent (CERA) també poden votar ja fins al 9 de febrer (del 10 al 12 de manera presencial a les oficines consulars).

23-25 de gener: notificació als membres de les meses electorals. Els ciutadans als quals els hagi tocat formar part de les meses electorals rebran una notificació aquests dies. Podran presentar al·legacions en contra de formar-ne part fins al 30 de gener. Seran les juntes electorals de zona de cada demarcació les que rebutjaran o acceptaran les excuses per no ser-hi. Si el dia de la votació els membres de les meses no es presenten s'exposen a una sanció en cas que la situació no estigui justificada.

25 de gener: es comença a votar per correu. Els ciutadans que hagin sol·licitat el vot per correu (es pot fer des del 22 de desembre fins al 5 de febrer) ja començaran a rebre la documentació a casa per poder votar. Podran exercir el seu dret a vot anant a una oficina de Correus i enviant el vot certificat a la mesa electoral que els correspongui. Com a mesura excepcional pel covid-19, també s'ha autoritzat que quan els electors rebin la documentació a casa puguin entregar el sobre amb el vot a l'empleat de Correus per exercir el vot de manera no presencial. Se'ls retornarà, d'acord amb el protocol, un document acreditatiu conforme ja han votat.

29 de gener: campanya electoral. S'inicia la campanya electoral, de manera que els partits ja poden començar a demanar oficialment el vot. S'allargarà fins al 12 de febrer.

5 de febrer: fi del termini per sol·licitar el vot per correu. La JEC ha ampliat el termini fins al dia 5 a les 14.00 h per poder sol·licitar telemàticament o presencialment a Correus la possibilitat de votar per correu. Fins ara aquestes peticions ja s'havien triplicat respecte a anys anteriors i el Govern promourà aquesta modalitat de vot per reduir la concentració de persones als col·legis electorals pel covid-19. Es podrà votar fins al 12 de febrer a les dues del migdia.

8 de febrer: data màxima que s'ha marcat el TSJC per emetre una sentència definitiva. El tribunal s'ha compromès a sentenciar definitivament sobre l'ajornament electoral almenys sis dies abans de la jornada de votació. Si mantingués el 14-F tots els tràmits anteriors arribarien a bon port. En canvi, si s'ajornés i donés la raó a la Generalitat, els vots que ja s'haguessin exercit s'haurien de destruir. En el cas del País Basc i Galícia, on es van suspendre les eleccions, la Junta Electoral va determinar que tant les sol·licituds de vot per correu fetes com els vots emesos que estaven sota control de la Societat Estatal de Correus i Telègrafs s'havien d'eliminar.

12 de febrer: fi del vot per correu. Si es manté el 14-F, dos dies abans, el mateix dia que acaba la campanya electoral, es posaria fi al vot per correu de les eleccions.

13 de febrer: jornada de reflexió.

14 de febrer: votació. La jornada electoral es produirà si així ho acaba determinant el TSJC a la seva sentència. En cas que no sigui així, es traslladaria al 30 de maig segons el decret del Govern o a una data alternativa.

stats