POLÍTICA
Política 03/11/2013

Camats rebutja una pregunta explícita sobre la independència

Reclama que la consulta permeti votar "sí" tant a independentistes com a federalistes. Rebutja, però, que hi hagi més de dues respostes, com vol Unió

Ara / Acn
2 min

BartcelonaIniciativa no veu amb bons ulls que la pregunta que s'hauria de plantejar en una eventual consulta d'autodeterminació sigui explícita sobre la independència política. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha fixat tres criteris bàsics per acceptar la pregunta de la consulta: que no sigui un impediment perquè el referèndum es convoqui; que suposi un "trencament" de l''statu quo', i "que tots aquells que estan a favor del trencament puguin votar que sí".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ACN, Camats avisa que per avalar l'inici d'una nova etapa, cal que independentistes i federalistes continuïn caminant junts. Per això, els ecosocialistes no veuen amb bons ulls una pregunta que només se centri en la independència. Aquest és el principal punt de discrepància amb CDC i ERC, ja que ICV és partidària d'una pregunta més àmplia.

"Si realment volem obrir una nova etapa, cal una majoria suficient. L'elecció de la pregunta i data no la pot trencar. Aleshores, aniríem endarrere", opina Camats. La coordinadora nacional ecosocialista està convençuda que els criteris que defensa ICV "poden garantir que la majoria que defensa el dret a decidir defensi també un sí a una consulta".

"Què hauria de votar un federalista?"

Camats no vol especular sobre quina hauria de ser la pregunta, perquè assegura que n'hi hauria diverses que complirien els tres requisits que reclama ICV. Els ecosocialistes volen englobar en el sí totes aquelles persones que exigeixen un trencament amb la Constitució actual. És exactament el mateix que defensa el soci de coalició dels ecosocialistes, EUiA. El que no acceptaria ICV és una pregunta amb tres possibles respostes.

Si només es demana per la independència, "què hauria de votar un federalista, si o no?", es pregunta Camats. "Si s'exclou una part de la gent que vol el trencament és evident que hem de buscar fórmules perquè la gent s'hi senti inclosa", subratlla. "Tinc la sensació que, en aquests moments, només ICV és l'única que està fent de pont entre aquells que volen trencar l''statu quo' i són independentistes i aquells que volen trencar i són federalistes", explica a l'ACN. "És evident que el PSC ha dimitit en aquesta qüestió", afegeix.

Cap oferta de l'Estat por substituir la consulta

Si ICV fixa tres criteris per acceptar la pregunta, només en posa un per a la data: "Que no dificulti la convocatòria de la consulta". Per això, els ecosocialistes manifesten que tenir una data fixa pot "ser un obstacle" a les negociacions amb l'Estat. Camats és partidària d'acordar la data de la consulta a Catalunya, però també de mantenir una certa flexibilitat i de no blindar-la en cas que finalment la consulta pogués ser convocada fruit de l'acord amb el govern espanyol.

"Seria bo que no només des de Catalunya es fessin propostes i que l'Estat entengués d'una vegada que això no és només un caprici d'algunes forces polítiques catalanes", opina. Ara bé, el que deixa molt clar és que, en cap cas, aquesta contraproposta −en cas que arribi− substitueixi la consulta: "Cap d'aquestes propostes, ja sigui en finançament, infraestructures, llengua, competències, etc., pot presentar-se per dir que ens oblidem de la consulta".

stats