Política 20/01/2014

Sis candidats es postulen a les primàries del PSC a Barcelona en plena tempesta al partit

Jaume Collboni deixa el càrrec de portaveu per poder-hi concórrer i Jordi Martí avisa que abandonarà la cursa si s'expulsen els tres diputats que van votar a favor del referèndum

Maria Ortega
2 min

BarcelonaSis candidats han formalitzat aquest dilluns al matí la seva precandidatura a les primàries de Barcelona. Ho han fet en aquest ordre: Rocío Martínez-Sampere, Manel Fernández, Laia Bonet, Jordi Martí −que moments abans havia avisat que renunciarà a la cursa si el partit expulsa els tres diputats que van votar a favor de la consulta−, Jaume Collboni −que ha anunciat que avui mateix deixa de ser portaveu del partit per poder concórrer a les primàries− i l'actual regidora Carmen Andrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots els precandidats s'han referit, de fet, a aquesta qüestió, però cap ha marcat una posició tan contundent com la de Martí. L'exdiputada Laia Bonet ha assegurat que no contempla l'escenari de l'expulsió de Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura −que dijous passat van trencar la disciplina de vot al Parlament i van votar a favor de demanar al Congrés la competència per fer el referèndum− del grup parlamentari socialista. Bonet no ho veu possible, perquè el PSC viu un moment de "sumar i no restar".

També Martí, que s'ha reafirmat en la seva voluntat d'abandonar si hi ha expulsions, s'ha mostrat convençut que això no passarà. Ha titllat de "contradictori" el fet d'engegar un procés de primàries obertes i al mateix temps actuar a cop de disciplina amb els que, diu, pensen com ell.

Martínez-Sampere ha deixat en segon pla aquesta polèmica i ha defensat que és el moment de mirar endavant i pensar en Barcelona. Collboni tampoc ha volgut entrar en el debat dels anuncis que fan d'altres precandidats i ha assegurat que la prioritat és que els ciutadans trobin un PSC que sigui una alternativa progressista a la ciutat.

La regidora Carmen Andrés ha defensat que els polítics han de tornar a sortir al carrer i ha presentat una campanya en clau estrictament barcelonina. Pel que fa a possibles expulsions, ha dit que hauria de ser l'últim pas, quan s'hagués esgotat el diàleg.

Manel Fernández, que s'ha presentat com un militant de base, ha defensat, al seu torn, que l'independentisme no és un problema de Catalunya i que, en tot cas, el que hi ha és un problema de finançament.

Els sis precandidats comencen ara de manera oficial la recollida d'avals. N'han de presentar, abans del pròxim 1 de març, entre 18 i 25 de membres del consell de la federació del partit o entre 150 i 200 de militants i, també, banda, entre 1.000 i 1.500 de residents a Barcelona majors de 16 anys i que no siguin membres del PSC.

L'1 de març acabarà la recollida i el 8 seran proclamats els candidats que hagin complert els requisits; el 10 començarà la campanya electoral, la votació serà el 29 de març i, si és necessari, es farà una segona volta el 5 abril.

stats