Política 14/02/2015

Les candidatures oficialistes de Podem arrassen a l'Estat

Pablo Iglesias tindrà el control de Catalunya, Madrid, València i Balears, però perd el duel amb Pablo Echenique, que serà secretari general a l'Aragó

Ara
2 min
Pablo Echenique és gairebé l'únic crític amb Iglesias que ha guanyat una secretaria general, en aquest cas, la d'Aragó

BarcelonaLes candidatures que tenien el suport del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, han guanyat el procés de primàries a la majoria de comunitats autònomes. Per exemple, el secretari de participació interna de Podem, Luis Alegre, serà el líder del partit a Madrid, ja que ha obtingut el 49,8% dels suports, mentre que el seu principal rival, Miguel Urbán, no ha pogut superar el 45% dels vots. Ara bé, la comunitat de Madrid ha sigut una de les més dividides i el consell ciutadà (l'òrgan executiu del partit) ha quedat repartit: el formaran 16 representants de la candidatura d'Urbán i 18 de la d'Alegre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A València, el secretari general serà Antonio Montiel, que ha guanyat amb el 55,5%. Era la candidatura que integrava les dues úniques representants valencianes a la direcció general de Podem, Ángela Ballester i Sandra Mínguez, que formaran part del consell ciutadà a la comunitat. Montiel va comptar amb el suport del número 2 del partit, Íñigo Errejón, al míting final de campanya per les primàries.

A les Illes Balears s'hi ha viscut un frec a frec, però el candidat oficialista, Alberto Jarabo, s'ha imposat amb el 36% dels vots. Jarabo partia com a favorit perquè tenia el suport del cercle de l'Arxiduc, que era on s'integraven els impulsors del partit a les Balears i és un dels més participatius a les illes. Lola Fernández, amb un 25%, i Antoni Bennàssar, amb gairebé el 23%, no han pogut derrotar el candidat d'Iglesias.

A Catalunya, la professora universitària Gemma Ubasart i candidata oficialista serà la secretària general de Podem a Catalunya. Així ho han escollit el 77% dels simpatitzants de Podem a Catalunya, 4.039 electors, concretament.

Echenique es fa fort a l'Aragó

Ara bé, el control que Iglesias tindrà de gairebé la majoria de les autonomies no serà unànime, ja que ha perdut el duel a l'Aragó. L'eurodiputat Pablo Echenique, molt crític amb Iglesias, serà el secretari general, una victòria simbòlica, ja que Echenique forma part del sector crític que va perdre al congrés de Vistalegre. Echenique ha guanyat amb un incontestable 72% dels suports.

stats