Política 09/12/2012

Cándido Méndez vol reformar la Constitució per poder promoure un referèndum sobre les retallades

El líder de la UGT proposa preguntar també sobre "els 11.000 milions d'euros" que gestiona la Conferència Episcopal

Ara
1 min
Els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, avui / EFE

BarcelonaEl secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha proposat aquest diumenge una reforma de la Constitució que permeti promoure un referèndum sobre les retallades. Méndez, que ha participat en l'acte de commemoració del 87è aniversari de la mort del fundador del PSOE i de la UGT, Pablo Iglesias, ha recordat que a Itàlia els sindicats poden impulsar referèndums.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article 92 de la Constitució espanyola estableix que "les decisions polítiques de transcendència especial podran ser sotmeses al referèndum consultiu de tots els ciutadans", però Méndez vol que el resultat de la consulta pugui ser vinculant. El mateix article que vol reformar Méndez preveu ara que el referèndum "serà convocat pel rei a proposició del president del Govern, autoritzada prèviament pel Congrés dels Diputats", la qual cosa exclou de moment que altres actors puguin promoure referèndums. La UGT fa temps que ha engegat la campanya "Exigim un referèndum! Perquè no es pot concórrer a les eleccions amb un programa i governar amb un altre", en al·lusió a les retallades impulsades pel govern de Mariano Rajoy.

De fet, Méndez ha proposat una consulta amb tres preguntes: la primera sobre les retallades, la segona sobre les subvencions que reben els sindicats –per fer callar les crítiques a les centrals sindicals–, i la tercera sobre "els 11.000 milions d'euros" que gestiona la Conferència Episcopal.

stats