Política 26/09/2014

El principal aspirant del PSOE a l'alcaldia de Madrid, en contra de donar més autogovern a Catalunya

Antonio Miguel Carmona, molt pròxim a Pedro Sánchez, diu que federalisme significa coordinar les competències existents

Efe
2 min

MadridEl diputat madrileny i precandidat del PSOE a l'alcaldia de Madrid, Antonio Miguel Carmona, no creu que el federalisme que proposa el seu partit passi per oferir més autogovern a Catalunya, perquè "més autogovern per a Catalunya seria pràcticament impossible, no hi ha més competències per cedir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carmona, que ha fet aquesta afirmació en una entrevista a Efe, es desmarca així del que ha plantejat aquesta setmana el número dos del seu partit, César Luena, oferint "més autogovern" a Catalunya per garantir el seu encaix a Espanya.

Assegura que Catalunya és "més que una nació", perquè "és una regió d'Espanya", i ha defensat que federalisme "significa coordinació entre les comunitats autònomes i no que cadascuna faci coses diferents".

"Som el tercer país més descentralitzat del planeta", ha assegurat el dirigent del Partit Socialista de Madrid (PSM) i membre del comitè federal del PSOE.

Defensor del sistema de les autonomies, Carmona considera que "alguns no han entès el títol vuitè de la Constitució"–que organitza territorialment l'Estat– i que per això cada comunitat autònoma "treballa aïlladament en el que vol".

"El que cal fer és coordinar les comunitats autònomes sota el paraigua i l'empara del títol vuitè de la Constitució", proposa l'aspirant a alcalde.

Com a exemple recorda que cada comunitat té una "normativa diferent" en matèria d'adopcions internacionals, la qual cosa en la seva opinió no té sentit.

"Hem arribat a un nivell ridícul", critica el representant socialista, i insisteix que "cal coordinar, sobretot en competències que siguin pròpies, no en les impròpies", i que aquesta coordinació és el que els socialistes anomenen federalisme.

Carmona, però, coincideix amb el seu partit en el fet que "cal donar una resposta política a molts milers de persones" que des del seu punt de vista "són espanyols i poden voler deixar de ser-ho," i que el millor instrument per a això és la Constitució.

"Aquí hi ha dues posicions: el que penso jo i el que pensen ells, però per apropar-me a ells i que ells s'apropin a mi el millor instrument és la Constitució, que és l'acord polític entre tots els espanyols, i la Constitució no ha de reflectir exactament la manera com penso jo en relació amb el model territorial ni la manera com pensen ells, hem d'arribar a un acord", argumenta.

En la seva defensa del sistema autonòmic, sosté que no han estat les comunitats autònomes les responsables del deute d'Espanya, sinó que a l'Estat "se n'hi ha anat la mà bastant més".

stats