Política 31/08/2015

Una carpeta oculta darrere la caixa forta de CDC tenia documents sobre contractacions

Els investigadors estan analitzant aquests arxius per si es pogués tractar de nous indicis sobre suposats pagaments de comissions del 3% a CDC a través de la Fundació CatDem

Efe
3 min
Agents de la Guàrdia Civil entren a la seu de CDC / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Fiscalia i la Guàrdia Civil investiguen el contingut de la carpeta trobada divendres passat oculta darrere d'una caixa forta a la seu de CDC, amb documentació sobre contractacions a Teyco i a altres empreses, per si deixa anar més pistes sobre el suposat pagament de comissions al partit. Segons han informat a l'agència Efe fonts pròximes a la investigació, en el registre de divendres passat al despatx de l'administrador de CDC i de la Fundació CatDem, Andreu Viloca, els agents de la Guàrdia Civil van trobar una carpeta que quedava oculta darrere de la caixa forta, amb documentació referida a diverses contractacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la carpeta hi havia fotocòpies amb algunes anotacions, relatives a documents de butlletins oficials i de taules de contractació, en obres vinculades no només a Teyco, sinó a altres empreses. Els documents de contractacions que consten en la carpeta no estan relacionats amb les adjudicacions sota sospita a Teyco per part dels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Sant Celoni (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà) i Lloret de Mar (Selva), a més de Torredembarra (Tarragonès), segons les mateixes fonts.

Això no obstant, els investigadors estan analitzant ara aquests arxius per si es pogués tractar de nous indicis sobre suposats pagaments de comissions del 3% a CDC a través de la Fundació CatDem, no només de Teyco, sinó també d'altres empreses, segons les mateixes fonts. Paral·lelament, la documentació que va ser intervinguda a l'interior d'una trituradora del despatx de Viloca, on s'endevina la paraula 'Teyco', està precintada en una bossa, en espera d'intentar recompondre-la per analitzar-ne el contingut.

El registre d'aquest despatx de la seu de CDC i de les oficines de la Fundació CatDem va ser ordenat pel titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell (Baix Penedès), que investiga el suposat pagament de comissions il·legals a Convergència Democràtica de Catalunya per part de Teyco, a través de la fundació afí al partit. El jutge, que va començar les indagacions investigant els suposats pagaments de Teyco a l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué, va ordenar els dos registres després que el 23 de juliol la Guàrdia Civil intervingués en el despatx de l'ex conseller delegat de Teyco Jordi Sumarroca un manuscrit sobre suposats pagaments de comissions del 3% a la Fundació CatDem a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

En concret, segons les fonts consultades per l'agència Efe, en el manuscrit apareixen dues columnes: en una es detallen quatre obres adjudicades a la constructora per ajuntaments dirigits per CDC i en l'altra un percentatge, equivalent al 3%, amb suposats pagaments a la Fundació CatDem. Precisament, en l'operació de divendres passat la Guàrdia Civil també es va presentar en els consistoris de Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès per requerir expedients de quatre contractes adjudicats a Teyco, la majoria finançats amb fons de l'Estat procedents del pla Zapatero entre el 2009 i el 2010.

Segons dades facilitades per CDC, les aportacions que va rebre la CatDem per part de Teyco van sumar entre el 2007 i el 2009 un total de 150.000 euros, mentre que de la companyia Bluegreen, filial de Teyco, van percebre un total de 207.000 euros entre el 2012 i el 2014. La Fundació CatDem també està en el punt de mira del cas del Palau de la Música, davant les sospites que va ser una de les vies amb les quals CDC va rebre comissions il·legals de la constructora Ferrovial a canvi d'adjudicacions públiques.

Pel cas Palau, que està a punt d'anar a judici, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar afronta una petició fiscal de set anys i mig de presó per tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Precisament, Osàcar es va desplaçar divendres passat a la seu de CDC per facilitar l'accés als investigadors al seu compte de correu electrònic, que ara estan analitzant a la recerca de correspondència amb els responsables de Teyco sobre les suposades comissions al partit.

stats