Política 16/09/2020

Iceta exigeix a Torra que convoqui ja les eleccions: "La continuïtat del Govern és un error pel país"

Ciutadans acusa el president d'haver "fet servir la pandèmia per alimentar el Procés"

Mireia Esteve / Quim Bertomeu / Anna Mascaró
5 min
Iceta exigeix a Torra que convoqui ja les eleccions: "La continuïtat del Govern és un error pel país"

BarcelonaMalgrat que el president de la Generalitat, Quim Torra, no n'ha volgut parlar ni un instant, el PSC ha centrat la seva intervenció en el debat de política general que se celebra al Parlament en reclamar que es convoquin ja unes eleccions catalanes. No veuen cap justificació per seguir demorant-les. "La continuïtat del seu Govern és un error pel país. Catalunya és un gran país i necessita un bon govern i ara no el té", ha proclamat el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, des del faristol de la cambra. Per ell ara mateix l'executiu català és un executiu dividit i cal que els ciutadans prenguin la paraula: "Jo no allargaria més la vida d'aquest Govern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pels socialistes hi ha un argument de pes per tornar a les urnes que sorgeix del propi Torra. Iceta ha recordat que va ser el propi president de la Generalitat qui, el 29 de gener passat, va dir que la legislatura estava "esgotada" i que calia tornar a les urnes. Per tant, el PSC li demana que compleixi amb el que ja va dir vuit mesos enrere. Iceta també ha esmerçat una part del seu discurs en criticar la confrontació que proposa JxCat -"la confrontació no és intel·ligent", ha dit- i ha demanat deixar enrere l'orientació independentista de la política catalana: "El processisme ha estat una gran mentida que ha culminat amb un gran fracàs".

No tot han estat crítiques per part del líder socialista català. Ha aplaudit que s'hagi escollit a Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública i ha ofert el PSC des del "minut zero" per teixir un gran pacte per la Salut a Catalunya. Tot i això, per Iceta no hi ha cap encert del Govern que mereixi continuar amb la legislatura, ja que per ell en aquesta legislatura ha predominat sobretot "la ineficàcia, la mala gestió, la divisió i la insuficient cooperació institucional". "Acabem aquesta legislatura amb la màxima dignitat possible", ha resolt, assegurant que és millor que Torra mogui fitxa per anar a les urnes abans que sigui el Suprem qui activi el calendari electoral a Catalunya.

Albiach exigeix eleccions per no tenir "dos presidents i cap d'efectiu"

A la petició dels socialistes, s'hi ha sumat la de Catalunya en Comú-Podem. La seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha exigit a Torra que "no tingui més temps el país penjant d'un fil" i que convoqui eleccions el més aviat possible. De fet, per Albiach, el president de la Generalitat ja les hagués hagut de convocar abans de la vista que Torra té aquest dijous al Tribunal Suprem. "Enmig d'una crisi brutal, que Catalunya tingui dos presidents i cap sigui efectiu, això no és defensar Catalunya", ha criticat la diputada dels comuns. Ho ha dit en referència a la via Venturós que proposa la CUP i que passaria perquè Torra continués exercint les funcions representatives del Govern, però no les administratives, que les hauria d'exercir l'actual vicepresident, Pere Aragonès. Aquesta via, però, no l'avalen, ara per ara, des de JxCat.

Albiach ha considerat que la legislatura està esgotada i ha retret a Torra que el seu discurs -centrat en la gestió de la pandèmia- d'avui "arriba tard" perquè creu que la gestió del Govern s'ha caracteritzat pel "desgovern" i ha estat marcat per una "retòrica buida". "No és temps de gesticulacions ni de joc de trons entre partits", ha avisat. Precisament, la líder dels comuns al Parlament ha posat les discrepàncies entre JxCat i ERC com un dels obstacles perquè la taula de diàleg no hagi avançat des del febrer. En aquest sentit, ha retret tant Torra com també als republicans que la intentin utilitzar com una eina "electoralista" i ha assegurat que el govern espanyol creu en aquest instrument com una via per resoldre el conflicte polític. Malgrat tot, també ha admès que des dels comuns voldrien que avancés més ràpidament. "Ens agradarien altres ritmes, però un conflicte que fa anys que arrosseguem, no es resoldrà en nou mesos que porta el govern", ha afirmat.

L'esmena a la totalitat de Cs

Ciutadans tampoc ha estat indulgent amb Torra. Ha fet una esmena a la totalitat a l'acció de l'actual executiu i ha buscat posicionar-se com a alternativa de govern. La intervenció del diputat Carlos Carrizosa ha començat responsabilitzant el president, Quim Torra, de la seva possible inhabilitació. "No serà Torra ni el seu govern qui dirigeixi els propers mesos de l'economia catalana, i això és una anomalia provocada per l'actitud del president, que es va negar a obeir les lleis i això va portar a la seva inhabilitació", ha defensat Carrizosa, que ha acusat el president d'haver "disparat a tota mena de poders de l'Estat des de l'executiu".

Carrizosa ha advertit Torra que Cs "explorarà fórmules amb la resta de l'oposició" per evitar el "bloqueig" institucional, en funció de com respongui el president a la més que possible inhabilitació en ferm, i ha assegurat que la formació presentarà una "bateria de mesures" en les propostes de resolució que es votaran dimecres defensant la "idea de Catalunya" del seu partit. "La meva idea de Catalunya és per tots, la seva és la dels enrocats, els que passen per sobre dels sentiments i les identitats de l'altra meitat", ha insistit Carrizosa, que reclama a PP i PSC que se sumin a Cs en una candidatura unitària (que és poc probable que es materialitzi).

"Ha fet servir la pandèmia per alimentar el Procés"

El líder taronja ha acusat el president d'haver "prioritzat" en el seu mandat "tot el que no era gestió". "Vostè va dir que no ha vingut a gestionar una autonomia, i aquestes paraules els perseguiran", ha insistit Carrizosa, que també s'ha referit a la divisió del Govern i ha acusat el vicepresident, Pere Aragonès, d'haver defensat uns pressupostos "que ja van néixer inútils" amb motius electoralistes, "per anar a eleccions amb la cara rentada".

Pel que fa a la pandèmia, el dirigent de Cs considera que el president l'"ha fet servir per alimentar el Procés". "Va ser absent a la conferència de presidents, va donar màniga ampla a l'ANC perquè convoqués 50.000 persones a la Diada mentre els catalans ens hem de reunir en grups de deu", ha etzibat. Carrizosa també ha retret a Torra les seves "amenaces" al secretari general del Parlament, Xavier Muro, per no haver publicat íntegres les resolucions que es van aprovar al ple de la monarquia. "Hi ha un clima ideològic de persecució del dissident i vostès li donen suport", ha denunciat.

El PP demana Torra que no condueixi Catalunya "a la misèria"

En la mateixa línia, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha carregat contra l'estratègia de Quim Torra de no convocar eleccions abans que es pronunciï el Tribunal Suprem. "Ara amenacen amb un bloqueig institucional sense precedents. Diu que està disposat a sacrificar el benestar dels catalans per preservar la dignitat de la institució. Però no la confongui amb els seus problemes personals, que se'ls ha buscat vostè", ha criticat el diputat. Fernández ha demanat a Torra, a més, que "no utilitzi com a ostatges als catalans". "No condueixi a la misèria Catalunya. Ningú li va obligar a fer el que va fer, s'ho ha buscat vostè sol", ha afegit.

Alejandro Fernández també ha burxat en les diferències entre JxCat i ERC. "Pensava que vostè i jo teníem una relació difícil, però en comparació amb la relació amb ERC, això nostre és com L'últim tango a París", ha afirmat en referència a la pel·lícula de Bernardo Bertolucci. Malgrat Torra busqui un "bloqueig" institucional "premeditat, assajat i amb la voluntat de quan pitjor, millor", a parer dels populars catalans, Alejandro Fernández ha avançat que el seu partit treballarà per recuperar "la dignitat" de les institucional i la idea "del bon govern".

stats