Política 04/07/2017

El govern espanyol demana "col·laboració" a secretaris i interventors municipals per impedir l'1-O

Miquel Buch (ACM) afirma que l'actuació de la Moncloa demostra que "té por perquè veu tot un país mobilitzat per poder votar"

Acn
2 min
Una urna electoral

BarcelonaEl secretari d'estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha enviat més de 1.500 cartes als funcionaris al seu càrrec a les 993 entitats locals de Catalunya en què els demana "col·laboració" per garantir el "respecte a la legalitat" davant qualsevol acció de corporacions municipals o supramunicipals per celebrar el referèndum de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text s'adreça, en concret, als secretaris i interventors dels ajuntaments de Catalunya.

Al text, Bermúdez de Castro subratlla que el referèndum "atempta" contra la Constitució i l'Estatut i recorda que el Tribunal Constitucional s'ha expressat en aquest sentit, ja que ha prohibit "expressament" qualsevol acció relacionada amb la consulta.

Per això els recorda l'obligació que tenen, com a funcionaris, de "respectar la llei constitucional i estatutària". De la mateixa manera els ofereix "tota la col·laboració i suport" davant els dubtes o incerteses que els puguin sorgir en exercici de les seves funcions.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha llegit aquesta carta com una mostra "de protecció" de l'Estat vers els funcionaris i ha advertit la Generalitat: "no permetrem pressions als funcionaris dels ajuntaments".

Demostra que "tenen por"

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha assenyalat que la carta demostra que la Moncloa "té por" perquè veu que "tot un país està mobilitzat per poder votar". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha afirmat que la missiva és una "mostra més de la forma d'actuar del govern espanyol que busca judicialitzar un moviment social i polític".

Segons Buch, els ajuntaments col·laboraran segons estableixi la llei del referèndum que aquest dimarts es donarà a conèixer i ha afegit que la seva entitat respectarà l'autonomia local dels ajuntaments que no hi vulguin participar.

stats