Política 30/05/2012

Les cartes del pacte fiscal, sobre la taula

Els vots de CiU, ICV i ERC van crear la primera majoria entorn del pacte fiscal en la comissió del concert, però les últimes setmanes hi ha hagut moviments i algunes postures s'han matisat

3 min

Artur Mas

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

TRAJECTÒRIA

Es va presentar a les eleccions amb la promesa de pacte fiscal en la línia del concert econòmic. Ja ha admès que Madrid dirà no al nou model i tempteja la creació d'una Hisenda pròpia per la via del pacte o de la pròpia decisió. Obriria un escenari "desconegut".

NEGOCIABLE

El president no descarta la creació d'una Agència Tributària consorciada amb l'Estat -i amb president català- per sumar els socialistes al consens. Sempre, però, que sigui un pas gradual cap a una agència catalana.

INNEGOCIABLE

El canvi de model. Que Catalunya tingui la clau de la caixa i que es redueixi el dèficit fiscal català, que segons les últimes dades de la conselleria d'Economia és de 16.000 milions d'euros anuals.

ERC: Oriol Junqueras i Joan Puigcercós

TRAJECTÒRIA

ERC es va presentar a les eleccions del 2010 amb una aposta clara pel concert econòmic i va ser un dels impulsors, amb CiU, de la comissió d'estudi.

NEGOCIABLE

Consideren que negociar un pacte fiscal amb Madrid ja és una concessió, atès que aposten tirar pel dret amb la Hisenda pròpia perquè "no es pot confiar en l'Estat". Reclamen una consulta prèvia per reforçar la demanda catalana.

INNEGOCIABLE

Per ERC, les conclusions de la comissió del concert són el "mínim comú denominador". Han deixat clar que no acceptaran res que no passi pel concert econòmic, l'Agència Tributària pròpia i la independència fiscal. Hi veuen el "consens social".

SI: Uriel Bertran

TRAJECTÒRIA

SI va abstenir-se en les conclusions de la comissió assegurant que s'allunyaven del concert basc.

NEGOCIABLE

Ara accepten votar-hi a favor si Mas situa l'estat propi de punt d'arribada.

INNEGOCIABLE

El concert econòmic és la reivindicació mínima.

C's: Albert Rivera i Carmen de Rivera

TRAJECTÒRIA

C's ha defensat la fi dels models propis, com els del País Basc i Navarra.

NEGOCIABLE

Volen un "model federal" en què les comunitats participin en l'Agència Tributària.

INNEGOCIABLE

Rebutgen els sistemes que singularitzin Catalunya.

PSC: Pere Navarro i Rocío Martínez Sempere

TRAJECTÒRIA

Pere Navarro va fer una conferència el 29 de febrer en què defensava un pacte fiscal que equiparés els ingressos al règim de concert i reduís a la meitat la solidaritat.

NEGOCIABLE

El PSC està disposat a pactar un model que surti del règim comú però figuri com a especificitat dins la Lofca.

INNEGOCIABLE

Els socialistes no pactaran res que surti del marc legal vigent, com ara que Catalunya disposi d'una Hisenda pròpia. Defensen una Agència Tributària compartida amb l'estatal.

PP: Alícia Sánchez-Camacho i Enric Millo

TRAJECTÒRIA

De no voler parlar del pacte fiscal han passat a proposar un model de finançament basat en l'autonomisme diferencial.

NEGOCIABLE

Estan disposats a consentir que Catalunya tingui un model de finançament singular augmentant la cistella d'impostos i limitant la solidaritat.

INNEGOCIABLE

El nou model ha d'estar dins la Lofca, no volen parlar de la clau de la caixa catalana ni d'una Hisenda pròpia que provoqui un xoc de trens amb l'Estat.

CiU: Oriol Pujol i Josep A. Duran i Lleida

TRAJECTÒRIA

CiU, des de les eleccions catalanes del 2010, ha defensat la singularització del finançament català. El pla B, basat en la Hisenda pròpia, ha generat discrepàncies entre CDC i Unió.

NEGOCIABLE

Els nacionalistes s'avenen a trobar un consens com el de l'Estatut del 2005. Duran no veu amb mals ulls que els rendiments del pacte fiscal s'apliquin quan hagi passat la tempesta de la crisi.

INNEGOCIABLE

La clau de la caixa i l'obtenció d'un model singular català que en redueixi el dèficit fiscal a la meitat.

ICV-EUiA: Joan Herrera i Jordi Miralles

TRAJECTÒRIA

Els ecosocialistes van donar suport a CiU i ERC en el concert econòmic en comissió, però ara insisteixen a sumar-hi el PSC.

NEGOCIABLE

Accepten recuperar el model de finançament de l'Estatut del 2005 com a fórmula de consens i aposten per reforçar el perfil social i solidari del concert.

INNEGOCIABLE

La clau de la caixa és per ara un element inqüestionable. També posen molt èmfasi a negociar conjuntament a Madrid i evitar-hi "escenes de sofà".

stats