POLÍTICA
Política 31/03/2014

Castellers al servei de la internacionalització de la consulta

Òmnium i diverses colles castelleres aixecaran castells el dia 8 de juny a Barcelona, París, Berlín, Londres, Lisboa, Ginebra i Brussel·les per reivindicar el dret dels catalans a decidir el seu futur en la consulta del 9 de novembre

M. Colomer
2 min

BarcelonaÒmnium Cultural s'ha proposat contribuir a la internacionalització de la causa del dret a decidir de Catalunya mostrant a l'estranger els castells, una de les joies culturals del país i patrimoni de la humanitat. Sota el lema "Catalans want to vote. Human Towers for democracy", el 8 de juny una desena de colles castelleres aixecaran castells a Barcelona, París, Londres, Lisboa, Brussel·les, Ginebra i Berlín per reivindicar la consulta d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquesta partida no es juga a Espanya, sinó que es juga al món", ha defensat Quim Torra, integrant de la junta nacional d'Òmnium. "No ens podíem presentar de millor manera al món", ha considerat la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, que ha destacat el fet que els castellers, més enllà de ser un símbol de la cultura catalana, és també patrimoni de la humanitat i encarna els "valors" que, a criteri seu, hi ha darrere el projecte nacional de Catalunya, des de l'esforç fins al coratge.

Hi participaran la Colla Joves dels Xiquets de Valls, que aixecarà castells a Londres; la Vella dels Xiquets de Valls, a París; els Xics de Granollers, a Berlín; els de Vilafranca, a Brussel·les; els Xiquets de Reus, a Ginebra; els de Sants, a Lisboa, i els castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa, els castellers de Sabadell i els de la Sagrada Família a Barcelona.

La ciutadania europea, destinatària

Segons han explicat Casals i Torra, la campanya busca superar els àmbits estrictament polítics per treballar la complicitat dels ciutadans europeus amb la causa del dret a decidir dels catalans. Els 400.000 euros aproximadament que costarà el trasllat de les colles i la logística de la diada l'assumeixen les colles castelleres i Òmnium, en bona part, si bé també s'iniciarà una campanya de micromecenatge per reunir 120.000 euros per quadrar els números. Per això, han fet una crida a "fer pinya" i a convertir-ho en una acció "de país".

"Serà una gran festa del món casteller per explicar al món que volem votar", ha explicat Casals en roda de premsa. Una manera de "presentar al món una reivindicació democràtica" amb la "força de les arrels i la cultura".

Els promotors no han anunciat l'acció europea fins que han tingut lligats tots els permisos –els casals catalans a l'exterior també hi han contribuït–, amb l'objectiu d'esquivar en la mesura del possible qualsevol intent de boicot de la "tenebrosa diplomàcia espanyola", segons Quim Torra.

stats