Política 21/03/2014

El jutge Castro lliura a Diego Torres 271.000 euros per a la seva “subsistència personal”

L'exsoci d'Urdangarin destinarà part dels diners, provinents de fons intervinguts a Nóos a Luxemburg, a fer front els deutes que manté amb l'Agència Tributària

Europa Press
2 min

PalmaEl jutge instructor del cas Nóos, José Castro, ha acordat lliurar a l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, 271.272 euros dels fons que li van ser intervinguts en un compte de Luxemburg. L'imputat va presentar recentment un escrit en el qual al·legava la necessitat de disposar dels diners davant els "gravíssims problemes" pels quals passa i que li afecten la "pròpia subsistència personal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mitjançant una providència a la qual ha tingut accés Europa Press, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma accepta lliurar els diners a Torres "exclusivament per fer front a les necessitats" esgrimides per l'encausat, a qui insta a retre comptes davant el jutjat de l'aplicació d'aquests fons.

A Luxemburg

Els diners van ser intervinguts en els registres efectuats a la seu de l'Institut Nóos i altres empreses de l'entramat el 7 de novembre de 2011, i són al compte de consignacions judicials del jutjat. Uns 900.000 euros van ser localitzats pels investigadors al Credit Suisse de Luxemburg. El setembre del 2013, Castro va lliurar una nova comissió rogatòria a Luxemburg per tal de procedir al desbloqueig dels diners.

L'advocat de Torres, Manuel González Peeters, apuntava en l'escrit que va presentar davant el jutjat el 14 de març la necessitat que el seu patrocinat disposés dels diners bloquejats per fer front a deutes amb l'Agència Tributària (que quantifica en 113.898 euros), alimentació, costos de la defensa jurídica, pòlisses d'assegurança, hipoteca i escolarització, entre altres despeses.

Segons el lletrat, tant com la seva dona, Ana María Tejeiro, es troben des del setembre del 2011 "sense la possibilitat d'obtenir cap ingrés derivat d'activitats professionals, atès que resulta totalment impossible el seu accés al mercat de treball". Aquesta situació, afegeix González Peeters, "provoca no només gravíssims problemes que arriben a la seva pròpia subsistència personal, ja que la fan insostenible, sinó que a més fa perillar seriosament el manteniment dels béns immobiliaris" que el matrimoni va oferir en garantia per fer front a la fiança civil conjunta de 8,2 milions –posteriorment rebaixada– que va decretar el jutge Castro contra Torres i Urdangarin, "al mateix temps que fa inviable la possibilitat d'afrontar els deutes que mantenen".

"Estalvis de tota una vida"

En ser preguntat sobre aquests diners, Torres va defensar que es tractava d'estalvis "de tota la vida" i va justificar que els diposités a Luxemburg des d'un compte d'Andorra adduint que "dubtava de la fiabilitat " del sistema bancari andorrà. Es tracta d'uns dipòsits la titularitat dels quals és de Torres i que presumptament van sortir de la trama Nóos. Finalment van ser bloquejats pel jutge durant el curs de la instrucció del cas.

Els investigadors apunten que Urdangarin i el seu exsoci van encapçalar una trama societària a través de la qual s'haurien apoderat de fins 5,9 milions dels fons públics que va percebre Nóos. En concret, delictes com falsedat documental, prevaricació, frau a l'administració i malversació de cabals públics són els il·lícits que s'investiguen en aquestes indagacions, que constitueixen la peça número 25 del cas Palma Arena.

stats