RETALLADES PRESSUPOSTÀRIES
Política 04/02/2011

Les entitats catalanes a l'exterior creuen que la retallada del Govern tindrà “efectes devastadors”

La FIEC reclama que es convoqui en “la major brevetat possible el Consell de les Comunitats Catalanes de l'Exterior” per informar dels canvis

Redacció
2 min
La secretària d'Afers Exteriors del Govern, Roser Clavell.

BarcelonaL'ajornament i reducció que prepara el Govern en les ajudes i subvencions a les comunitats catalanes de l'exterior no ha agradat a aquestes comunitats. La Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) ha emès un comunicat en què reclama que l'executiu convoqui en “la major brevetat possible el Consell de les Comunitats Catalanes de l'Exterior”, que reuneix representants de l'administració, dels grups parlamentaris i de les comunitats, “per tal d'estudiar i avaluar les retallades pressupostàries que es preveuen aplicar”. Segons calculen, l'estalvi “serà potser de 910.123 euros”, un 20% del total, “una quantitat no gaire significativa, però que tindrà, sens dubte, efectes devastadors en l'activitat d'una gran part” de les comunitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons recorda la mateixa FIEC, l'anterior govern “va més que doblar” el total d'ajudes respecte al 2004, fins arribar l'any passat als 2.415.643 euros, una xifra que encara creu “molt limitada” i que “és lluny del que seria realment necessari per consolidar la projecció exterior de Catalunya i la presència catalana al món en tots els àmbits (universitari, acadèmic, cultural, lingüístic, etc.)”. La retallada de la Generalitat s'uneix a la que ja ha fet l'executiu espanyol, que ha reduït un 14,3% en els pressupostos del 2011 les dotacions destinades a l'atenció als espanyols residents a l'exterior. La FIEC també recorda que la Generalitat valenciana només redueix enguany un 2% l'import en aquesta matèria (tot i que només hi dedica 628.440 euros), el govern basc incrementa els fons un 19,6% (arribant fins als 3,2 milions) i la Xunta de Galicia rebaixa el pressupost un 32% (malgrat que es manté en una xifra molt alta, en 12,7 milions, i la reducció es basa en l'eliminació d'alguns organismes autònoms).

Per tal de tractar totes aquestes qüestions, la FIEC reclama que es compleixi la llei sobre les relacions amb les comunitats catalanes a l'exterior i s'informi al Consell sobre el seu pla de treball de l'any corresponent. Si això no fos possible atès el període de transitorietat en què es renoven els representants institucionals i dels partits, espera que el Govern compleixi la proposta de reunir-se amb els representants de les comunitats catalanes per presentar el pressupost del 2011.

stats