Política 31/07/2020

Els catalans valoren millor la gestió de Torra durant el covid que no la de Sánchez, segons el CEO

Un 73,1% creuen que cal adoptar mesures dràstiques contra el virus encara que es perdin llibertats

Ara
2 min
Reunió Sánchez-Torra

BarcelonaLa segona onada del 2020 del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) s'ha fet pública aquest divendres amb un bloc de preguntes nou: el que fa referència a la crisi del covid-19. Un fragment del sondeig que planteja algunes conclusions principals, entre les quals que els catalans valoren més positivament la gestió de la pandèmia que ha fet la Generalitat que no pas la del govern espanyol. En concret, el 62% dels enquestats aproven la feina de l'executiu de Quim Torra, mentre que en el cas de la Moncloa la xifra baixa al 53,3%. A més, el Govern de JxCat i ERC també obté una millor nota mitjana: un 5,04 davant del 4,43 de la coalició del PSOE amb Unides Podem a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, els catalans encara valoren millor la tasca dels ajuntaments, la gestió dels quals aproven el 68,9% dels enquestats. Es converteixen en la segona institució més ben valorada per la ciutadania, només superada pels Mossos d'Esquadra, que arriben al 78,5%. La institució menys valorada pels ciutadans és la monarquia espanyola, a qui només el 15% dels ciutadans aplaudeixen després de la presumpta corrupció que, en plena pandèmia, ha esquitxat el rei emèrit Joan Carles I.

L'enquesta es va fer entre el 25 de juny i el 21 de juliol del 2020, quan l'estat d'alarma ja no estava vigent i l'executiu català havia recuperat les competències. De fet, en el tram final de l'enquesta ja s'havia hagut de fer el confinament perimetral del Segrià i el Govern ja havia recomanat als ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona que evitessin al màxim els desplaçaments que no fossin imprescindibles arran de l'auge de rebrots.

Destaca també que el 73,1% dels enquestats creuen que cal "adoptar mesures dràstiques per aturar el coronavirus, encara que impliqui una limitació de les llibertats individuals". En paral·lel, el 79,8% estan d'acord que "per poder fer front a un desafiament com el del coronavirus cal d'unir-se al voltant d'un lideratge fort", i el 86,7% reclamen als polítics que deixin "l'agenda a un costat per afrontar els problemes des d'un punt de vista tècnic".

Suspens en la gestió de les residències

Pel que fa a la gestió concreta de la Generalitat, l'apartat que en surt més malparat és el de les residències. Un 64,2% dels enquestats suspenen la gestió de les residències de la gent gran mentre que només un 29,7% l'aproven. La nota mitjana que els ciutadans posen a aquesta gestió és d'un 3,29. De fet, és l'únic apartat valorat negativament pels ciutadans, que sí que aproven la comunicació del Govern (5,14), les escoles (5,49) i Protecció Civil i l'atenció sanitària (amb un 6,88 i un 6,64, respectivament). En tots aquests casos, el percentatge de ciutadans que ho aproven és superior als que ho suspenen.

L'impacte del covid-19 s'ha fet notar també en la pregunta sobre els principals problemes del país. A diferència del baròmetre del mes de març, en què els ciutadans consideraven les relacions Catalunya-Espanya el principal problema (amb un 35,7%), actualment els catalans estan més preocupats per la sanitat (un 40%), mentre que el conflicte amb l'Estat passa al tercer lloc (29%) per darrere de la "insatisfacció amb la política" (29,8%). L'atur i la precarietat laboral és el quart problema que més preocupa a la ciutadania (25,3%).

stats