Política 23/11/2018

El 68% dels catalans consideren que el franquisme va ser "negatiu" però un 22% també hi veuen "coses positives"

La majoria dels catalans rebutgen la Constitució del 1978, segons el CEO

Aleix Moldes
2 min
Francisco Franco al costat d'Adolf Hitler

BarcelonaLa majoria dels catalans (68,5%) rebutgen el franquisme i el consideren una etapa "negativa" per a la història de Catalunya. Els votants de la CUP (94,4%), d'ERC (87,3%), de JxCat (79,3%), dels comuns (73,7%) i del PSC (66,6%) ho tenen clar. Però els dubtes es multipliquen entre els de Cs (38,1%) i els del PP (23,6%). De fet, per a la majoria dels votants de Ciutadans (51,1%) el franquisme va tenir "coses positives i negatives" i per a la majoria dels del PP o bé va tenir coses positives i negatives (48,7%) o bé directament va ser una etapa "positiva" per a Catalunya (23,5%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al conjunt dels catalans, només el 3% creu que la dictadura va ser positiva (bàsicament votants del PP) i un 22,5% hi veu coses positives i negatives (bàsicament votants del PP i de Cs i un 25% dels del PSC).

No és habitual que el Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) pregunti pel franquisme, però la polèmica per l'exhumació del cos del dictador i les diferents votacions que els últims mesos s'han fet sobre la dictadura tant al Congrés de Diputats com al Senat, són els arguments que, segons el seu director, Jordi Argelaguet, els han portat a incloure la pregunta al qüestionari.

Al mes de setembre l'empresa Demoscopia va fer la mateixa pregunta per al conjunt de l'Estat amb resultats força diferents. Tot i que la majoria d'espanyols veuen "negatiu" el franquisme (47%), la distància a l'Estat és mínima amb els que hi veuen "coses negatives i positives" (44%). També en són més els que creuen que la dictadura va ser una època positiva per a la història d'Espanya (7%).

Punxa la Constitució del 1978

L'enquesta que s'ha presentat aquest divendres no pregunta per la monarquia, la religió o els Mossos d'Esquadra, però sí sobre la Constitució espanyola del 1978. Si el referèndum d'ara fa quaranta anys per validar la carta magna es repetís avui, els catalans la rebutjarien majoritàriament. Un 57% hi votarien en contra i només el 17,4% s'hi mostrarien a favor. El 1978 el 'sí' va superar el 90%.

Per partits, els únics votants que mantenen la confiança en el text constitucional són els de Ciutadans (52,8%) i els del PP (45,5%). Els que més la rebutgen són els electors independentistes, però també els que fan confiança als comuns i al PSC. Entre els socialistes un 42% hi votarien en contra i un 29,9% a favor. Uns percentatges que lliguen amb la voluntat del PSOE de reformar la Constitució per adaptar-la a la realitat actual.

stats