Política 21/10/2020

Un 85,4% dels catalans avala que el govern espanyol decretés l'estat d'alarma, segons el CEO

La majoria reclama més recursos a l'Estat per sanitat, però avala la gestió

Ara
2 min
Imatge de la Rambla pràcticament buida en el primer dia laborable del confinament decretat per les autoritats.

BarcelonaUn 85,4% dels catalans està d'acord amb què el govern espanyol decretés l'estat d'alarma durant la crisi del coronavirus, segons es desprèn de l'enquesta Òmnibus 2020 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicada aquest dimecres i recollida per l'ACN. Amb tot, un 31,3% creu que l'estat d'alarma "i la conseqüent centralització de competències" ha afavorit "poc" en la resolució de la crisi, un 26% considera que ha ajudat "bastant", un 9,7%, "molt", i un 26,1% creu que "gens". Tot i això, l'aplicació de la mesura es considera "adequada" per un 41% dels enquestats, i un 34,6% creu que encara s'hauria de mantenir. L'enquesta també mostra com la majoria aprova, a grans trets, la gestió de la pandèmia de la covid-19 feta pel Govern i també la de l'executiu espanyol.

Un 6,1% dels enquestats creu que l'estat d'alarma no s'hauria d'haver declarat en cap moment, i un 12,2% opina que fins i tot s'hauria d'haver decretat abans del que es va fer. Preguntats per si el govern espanyol hauria d'aportar més recursos a les comunitats autònomes per a millorar el finançament de la sanitat, un 92,6% creu que sí.

L'enquesta, feta a 1.500 persones entre el 13 i el 22 de juliol, demana una valoració pel temps que cada executiu va trigar en aplicar mesures, una valoració de les mesures de confinament, la comunicació dels governs i les fases de desconfinament.

Un 51,4% suspèn l'executiu de Pedro Sánchez pel temps que va tardar en aplicar mesures, amb una nota mitjana de 4. En aquesta variable, un 64,5% aprova la Generalitat, amb una nota mitjana de 5,16.

Pel que fa a les mesures de confinament del govern espanyol, un 72% les aprova i aconsegueix una nota mitjana de 5,86. Les de la Generalitat són avalades per un 75,9%, amb una nota mitjana de 6,20.

Aprovació de la comunicació de crisi

La comunicació és ben vista també per la majoria d'enquestats. El govern espanyol treu un 5,23 de mitjana, i un 63,5% l'aprova. El Govern obté un 5,85 de mitjana, amb un 71,8% dels enquestats que els posa més d'un cinc.

Pel que fa a les fases de desconfinament, la gestió del govern espanyol és de 5,31, amb un 65,7% que els dona llum verda. La Generalitat, aprovada per un 69,3%, és avaluada amb un 5,53. En aquesta situació de pandèmia, un 43,1% dels enquestats s'ha relacionat amb l'administració per internet i, d'aquests, la majoria (59,5%) n'estan satisfets, mentre que un 37,7% no ho estan.

Finalment, un 84,7% creu que la ciutadania hauria de participar amb l'administració en el disseny dels serveis públics, però només un 53,2% estaria disposat a facilitar-li dades, a través d'aplicacions mòbils o altres mitjans, per ajudar a la creació de polítiques públiques.

stats