Política 22/11/2012

Els catalans a l'estranger podran votar per correu fins dissabte

La Junta Electoral Central dóna la raó a la Generalitat, que reclamava una ampliació del termini

Acn
2 min
Comptem-nos!

MadridLa Junta Electoral Central (JEC) ha acordat que els catalans que es troben inscrits com a residents a l'estranger podran emetre el vot per correu fins dissabte. La JEC dóna la raó d'aquesta manera a la Generalitat, que havia demanat una ampliació del termini per les dificultats amb què topen els electors que són als EUA pels danys de l'huracà 'Sandy' a les infraestructures postals dels EUA, que han provocat que milers d'ells no hagin rebut les paperetes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La JEC estableix que s'admetran els seus vots com a vàlids "quan consti que van ser dipositats en una oficina postal dels EUA no més tard del dia anterior al de l'elecció" i que aquest criteri "resultarà aplicable als electors residents temporalment a l'estranger que emetin el seu vot per correu certificat".

La Generalitat va denunciar aquest dimecres que el govern espanyol no ha tingut una actitud "proactiva" en aquest afer, i el Catalan Institute of America ha fet públic un comunicat en què denuncia la vulneració del dret de vots dels catalans residents als EUA. Segons aquesta institució, l'ampliació de 24 hores del vot per correu que ja va aprovar ahir la JEC no solucionava el problema, perquè aquest dijous és Acció de Gràcies als Estats Units, i per tant dia festiu.

Criteri aplicable a tots els residents temporalment a l'estranger

La JEC ha estudiat aquest dijous un escrit del ministeri d'Exteriors que "posa de manifest que, a causa dels danys a les estructures postals dels EUA ocasionats per l'huracà 'Sandy', s'han produït endarreriments en el servei de correus que han afectat a la recepció de la documentació electoral per als electors residents als EUA". Per aquest motiu, i "en honor de procurar la màxima efectivitat en l'exercici del dret fonamental del sufragi d'aquests electors", la JEC considera que cal aplicar la doctrina que ja existeix i "admetre com a vàlids" els vots que es dipositin en una oficina postal dels EUA "no més tard del dia anterior al de la elecció".

Per fer possible aquest dret a vot, també ordena a les oficines consulars que "remetin de forma immediata a les Juntes Electorals Provincials aquests sobres de votació". A més, diu que "aquest mateix criteri resultarà aplicable als electors residents temporalment a l'estranger que emetin el seu vot per correu certificat dirigit a la mesa electoral corresponent" i "amb aquesta finalitat, les Juntes Electorals de Zona hauran de comunicar aquest criteri a les meses electorals compreses a la seva demarcació".

Finalment, la JEC acorda traslladar aquestes decisions a les Juntes Electorals Provincials de Catalunya, així com als representants de les formacions polítiques acreditades davant la Junta Electoral Central.

stats