Política 09/11/2016

Un 20% dels catalans que marxen a l'exterior tenen menys de 16 anys

El projecte de llei dels catalans a l'exterior supera les esmenes a la totalitat i segueix els tràmits

Jordi Mumbrú
2 min
Raül Romeva: “Els funcionaris estaran coberts per la llei catalana. No ens basarem en la coacció”

BarcelonaUn 20% dels catalans que han marxat de Catalunya en els darrers anys tenen menys de 16 anys, segons ha explicat avui el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva. L'any 2009 hi havia un total de 144.000 catalans que vivien fora de l'estat espanyol, però a causa de la crisi la xifra d'emigrants s'ha disparat. Actualment hi ha 264.034 catalans vivint en 41 països diferents. També hi ha 458.000 catalans que viuen a la resta de l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Totes aquestes dades s'han fet públiques avui al Parlament durant el debat de la llei de catalans a l'exterior. Ciutadans i el PP havien presentat una esmena a la totalitat, per tal que aquest projecte de llei ni tan sols es pogués discutir, però no han aconseguit el suport de cap altra força política, de manera que el projecte de llei seguirà el seu curs. Entre altres punts, el text vol crear un registre dels catalans que viuen a l'exterior i permetre que puguin rebre també les ajudes a les quals tenen dret els ciutadans de Catalunya. També hauria de facilitar el vot dels catalans que viuen a l'exterior. L'actual llei que regula els catalans que viuen fora és del 1996.

La diputada de Ciutadans Susana Beltrán ha criticat que el text és "involutiu" i que tracta de la mateixa manera "els catalans que viuen a la Rioja que els que viuen a Brussel·les". Juan Milián, diputat del PP, també ha criticat durament el projecte de llei i ha insinuat que el Tribunal Constitucional l'impugnarà. Milián ha dit que els catalans que viuen fora necessiten "més ajudes econòmiques i menys dirigisme polític". Les dues formacions han criticat que el Govern vol aprovar aquesta llei pensant en la possible votació del referèndum. Però els seus arguments no han convençut la resta de formacions de l'oposició.

Ferran Pedret, diputat del PSC, ha explicat que hi ha aspectes del projecte que no els agraden, però ha avançat que els intentaran canviar durant el "tràmit de les esmenes". Pedret ha advertit que "un registre d'aquestes característiques no podrà servir en cap cas de cens electoral".

El diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) Joan Josep Nuet ha explicat a PP i Ciutadans que "si estan preocupats per si es tracta d'una nova estructura de l'ofensiva independentista, sobre el text no ho és. A nosaltres que no som independentistes, no ens preocupa". Nuet ha demanat també que es garanteixi l'aprenentatge del català en tots aquest països, "ja que l'Institut Cervantes no fomenta el català".

Anna Gabriel, de la CUP, ha donat suport a l'apunt de Nuet i ha avançat que durant el tràmit d'esmenes proposaran que es doni un tractament diferent "als catalans que viuen als Països Catalans, els que viuen a la resta de l'Estat i els que viuen a l'estranger".

stats