La majoria dels catalans creuen que el principal repte de Catalunya són les relacions amb Espanya

L'última enquesta del CEO destaca que els consultats són optimistes respecte al futur i creuen que la crisi ha assolit el punt més àlgid

La relació de Catalunya amb Espanya és el principal repte segons el 46,9% dels catalans. Així ho indica l’enquesta ‘La societat catalana davant el futur. 2016’ del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). En segona posició se situa l’atur amb un 30,2% i, en tercera, les desigualtats socials amb un 16,2%. Una altra de les preguntes fa referència al futur de Catalunya. La majoria dels enquestats, un 42,9%, és bastant optimista i un 30,2% es declara bastant pessimista. De fet, la majoria dels catalans, gairebé un 60%, creuen que la crisi econòmica i pel que fa al mercat de treball ja ha assolit el seu punt més àlgid. 6 de cada 10 enquestats han vist reduïts els ingressos a la llar en els últims 2 anys i 1 de cada 4 ha perdut la feina o no n’ha pogut trobar.

En la línia de les anteriors enquestes, la majoria dels catalans es defineixen en l’eix esquerra (40,2%) o centre-esquerra (17,4%), per darrere se situen els que es consideren de centre (13,4%) i molt per sota els de centre-dreta (6,9%) o de dreta (3,6%).

Gairebé el 40% dels enquestats se senten tan espanyols com catalans, i gairebé empaten els que se senten només catalans (24,9%) i més catalans que espanyols (23,2%). L’opció només espanyol la responen un 5,4% dels enquestats i només un 3,6% es declara més espanyol que català.