Política 26/02/2013

Catalunya i Flandes planegen missions econòmiques conjuntes a l'exterior

El president flamenc defensa aplicar la via escocesa a Catalunya però desaconsella optar per "dreceres" cap a la independència

Roger Mateos
1 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'executiu flamenc, Kris Peeters, han acordat aquest dimarts promoure missions conjuntes de diplomàcia econòmica entre tots dos governs. Mas i Peeters, que s'han reunit durant més d'una hora al Palau de la Generalitat, han decidit estudiar en els propers mesos quines destinacions poden fixar per realitzar-hi viatges conjunts, a partir del 2014, amb l'objectiu de projectar les seves respectives economies a l'exterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha destacat les semblances entre les economies de Catalunya i Flandes: una forta projecció exterior, una base industrial, un sector serveis desenvolupat, una identitat forta, una llengua pròpia i una voluntat de situar-se "millor al món". Tot això fa convergir els seus interessos, plantejar-se "sumar esforços" i buscar "sinergies" per a les empreses dels respectius territoris, una idea plantejada per Peeters, amb qui Mas ja es va reunir a Flandes l'any passat.

Mas ha aprofitat la trobada per explicar el procés sobiranista engegat a Catalunya. Peeters, que forma part d'un partit democristià federalista flamenc, ha deixat clar que no és partidari de la independència de Flandes, sinó de "reforçar Flandes dins de Bèlgica com a estat federal". Peeters s'ha mostrat convençut que les regions europees han d'augmentar el seu pes dins de la UE, participant en òrgans decisoris, sense ser "impacients ni buscar dreceres".

Tot i això, Peeters ha defensat la via del diàleg per resoldre el litigi entre Catalunya i Espanya i ha avalat l'exemple escocès de negociació i acord entre Londres i Edimburg com a possible solució.

stats