Política 04/03/2015

Del "fer país" de Pujol al "fer estat" de Mas: primer document intern per a la refundació de CDC

La cúpula convergent planteja unes bases que pretenen confirmar el gir independentista del partit, mirar de deixar enrere els problemes amb la justícia i potenciar el perfil social del projecte

O. March / R. Mateos
2 min
UN RELLEU A L’HORITZÓ 
 A CDC no volen obrir encara públicament el meló de la successió al capdavant del partit. Però Artur Mas (a la imatge, en un consell nacional celebrat al setembre) ha fixat l’horitzó del seu adéu: un cop hagin transcorregut els 18 mesos per bastir la independència després d’unes plebiscitàries. Internament ja es comença a debatre com triar el seu relleu.

BarcelonaEl comitè de direcció de Convergència, que coordina Josep Rull, ha elaborat un document de bases per a la refundació del partit en què reformula els seus eixos bàsics d'actuació. El document, titulat 'Convergència a punt. Un partit nou per a un nou país', al qual ha tingut accés l'ARA, recorda els tres objectius principals que definien la Convergència històrica de Jordi Pujol: "fer país", "fer democràcia" i "fer benestar". En la nova etapa, segons la proposta de la cúpula convergent, el partit s'ha de regir per tres nous principis: "fer estat", "fer llibertat" i "fer més progrés i justícia social".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La pretensió del comitè de direcció és confirmar el gir independentista del partit, mirar de deixar enrere els problemes amb la justícia i potenciar el perfil social del projecte. El primer dels propòsits, "fer estat", consisteix a passar de la fase de "recuperació de la consciència nacional" i construcció d'institucions d'autogovern a l'objectiu de "crear un estat propi que participi amb veu pròpia en les institucions de governança mundial i tingui una específica vocació europea i mediterrània".

"Moderació en les formes, radicalitat en els objectius"

CDC creu que les eleccions del 27 de setembre "han de ser un plebiscit". Cal "eixamplar la majoria social" independentista, propagant les "bondats" d'un estat independent i preparant les estructures d'estat que calgui. Davant la constatació que "l'estat espanyol ha renunciat a ser l'estat dels catalans", ara és "obligatori construir-ne un de propi". CDC s'imposa "moderació en les formes, radicalitat en els objectius". És a dir, reivindicar la independència però "amb un discurs realista i sensat".

El segon dels eixos que planteja el document és l'ètic. Aquí es proposa presentar CDC com "un partit en combat contra la corrupció". "Cal que tots els nostres càrrecs electes facin del comportament ètic un signe d'identitat de CDC", diu el text. "Qui no pugui complir amb les exigències del nostre codi ètic no pot ser a CDC", afegeix. També es proposa "més democràcia interna", amb "processos de selecció de responsables del partit i de candidats" que permetin "augmentar el rigor sobre la seva idoneïtat i la participació en la seva designació", sense "copiar per inèrcia models d'altres". Pel que fa al tercer eix, el social i econòmic, el partit aspira a "potenciar l'estat del benestar".

El consell nacional de CDC debatrà el document

El document, de nou pàgines, que es debatrà a la reunió del consell nacional de CDC d'aquest pròxim dissabte, representa "un punt de partida molt sintètic" per encetar el debat sobre la renovació del partit. Una renovació que s'anirà perfilant primer amb una convenció després de les eleccions municipals i que culminarà amb un congrés cap a finals d'any o principis del 2016. Durant els propers mesos, aquest document s'anirà transformant en ponències més detallades i desenvolupades.

stats