Primers efectes de la "separació amistosa": CDC i Unió negocien el repartiment de diputats provincials

El trencament pactat entre els dos socis de federació fa que els convergents desisteixin de bloquejar l'accés dels democristians a les diputacions

La  "separació amistosa" entre CDC i Unió a la qual s'ha referit Artur Mas al Parlament aquest dijous ja comença a traduir-se en diàleg per acordar una primera qüestió urgent: el repartiment de diputats provincials. Aquest divendres acaba el termini per a l'elecció dels membres de les quatre diputacions catalanes i a CiU s'han de posar d'acord per decidir quins noms en formaran part.

En els dies i setmanes precedents, la tensió entre CDC i Unió no parava de créixer a l'espera de conèixer les conseqüències de la consulta interna dels democristians sobre el seu full de ruta nacional. En aquest context de tibantors, l'estratègia convergent passava, segons fonts del partit, per fer valer el seu pes territorial superior per quedar-se tota la representació a les diputacions i arraconar també Unió als consells comarcals.

Segons fonts de la negociació consultades per l'ARA, però, l'esquema ha canviat. Cap dels dos partits vol una trencadissa i ja estan negociant la distribució de poder territorial. Fonts democristianes asseguren que, si bé en l'elecció de diputats provincials CDC sí que podia imposar la seva hegemonia –a cada partit judicial un jutge hauria fet d'àrbitre entre CDC i Unió per valorar qui té majoria per triar els diputats, i els convergents haurien fet valer el seu pes–, en el cas dels consells comarcals el xoc entre socis de federació els hauria neutralitzat i hauria entregat el timó d'aquests ens supramunicipals a coalicions d'esquerres. A cap dels dos els interessava, per tant, una separació traumàtica també en termes de representació territorial.

CiU va obtenir més de 3.300 regidors en les últimes eleccions municipals, de manera que opta a presidir les quatre diputacions i gran part dels consells comarcals. L'elecció indirecta dels 51 diputats provincials i els 417 consellers comarcals es fa sobre els regidors d'arreu del territori.